Desert mashup: arta de a combina arome și 6 rețete ușor de făcut acasă

luni 25 august 2025 11:50 - Patricia González
Desert mashup: arta de a combina arome și 6 rețete ușor de făcut acasă

Ceea ce a început ca un joc de cuvinte într-o brutărie din New York este acum un fenomen de coacere care ia cu asalt TikTok și umple vitrinele din jumătate de lume. Brookies, cruffins, cronuts... acestea nu sunt doar nume atrăgătoare. După apariția mashups de desert.În spatele ascensiunii deserturilor mashup, acele deserturi care combină două rețete clasice într-o singură îmbucătură, există o poveste de ingeniozitate și dorință de inovație. Vrei să o descoperi și să înveți cum să prepari acasă cele mai populare și delicioase deserturi hibride?


Mashup: Plăcerea de a adăuga

În traducerea sa cea mai directă, mashup înseamnă "amestec". Dar în lumea cofetăriei, termenul a fost rafinat: se referă la creații care combină două deserturi recunoscute ( uneori cu secole de tradiție) într-un singur produs final. În cazul acestor deserturi hibride, nu este vorba de fuzionarea ingredientelor la întâmplare, ci de reinterpretarea texturilor, a timpilor de gătire și a proporțiilor, astfel încât ceea ce funcționează separat să funcționeze și mai bine împreună.

Cel mai citat exemplu rămâne cronut-ul, jumătate croissant, jumătate gogoașă, inventat de Dominique Ansel în 2013. Succesul său a fost atât de imediat (cozi zilnice la brutăria sa din SoHo) încât a deschis ușa unei întregi generații de dulciuri cu nume asamblate: brookie (brownie + prăjitură), cruffin (croissant + brioșă), crookie (croissant + aluat de prăjituri)... și lista continuă să crească.


O tendință care se coace în rețele

Deși primele mashup-uri s-au născut în brutăriile de autor, TikTok a fost cel care le-a transformat într-un fenomen de masă. Logica este simplă: cu cât sunt mai vizuale, cu atât sunt mai virale. Tăierea unui crochiu în prim-plan, sunetul crunch-ului când străpunge stratul de foitaj, firul de ciocolată care se topește în slow motion... totul te invită să "salvezi" și să "încerci acasă". De fapt, hashtag-ul #dessertmashup a adunat milioane de vizualizări; algoritmul, se pare, iubește zahărul cu dublă personalitate.


6 deserturi hibride sau mashups pe care le poți face astăzi

BrookiesRețetă Brookies

Brownie + cookies = Brookie Nu stiti ce sa alegeti sa faceti la desert, negresa sau fursecuri? Ei bine puteti opta pentru brookies! O reteta usoara, explicata pas cu pas si care va fi perfecta pentru a o realiza impreuna cu copiii :-)


Flankie, combinația perfectă dintre flan și prajiturăRețetă Flankie, combinația perfectă dintre flan și prajitură

Acest flan este absolut excepțional! De ce ? Pentru că în loc să fie preparat cu un aluat, avem o baza de fursecuri. Da. da, ați citit bine!


Tort flan cu vanilieRețetă Tort flan cu vanilie

Va garantam ca nu veti fi dezamagiti de desert - tort flan cu vanilie! Un desert fabulos format din doua straturi: un flan si un blat. Surpriza?


Cheesecake brownie, combinația uimitoare care vă va încânta papilele gustative!Rețetă Cheesecake brownie, combinația uimitoare care vă va încânta papilele gustative!

Astăzi vă dovedim încă o dată că amestecând 2 dintre deserturile noastre preferate cheesecake și brownie, obținem un rezultat moale, reconfortant... pe scurt, o minune! Testați singuri rețeta urmând pașii noștri de pregătire de mai jos!


Cruffins - combinația dintre un croissant și o brioșă, versiunea dulceRețetă Cruffins - combinația dintre un croissant și o brioșă, versiunea dulce

După ce v-ați îndrăgostit de versiunea savuroasă cu brânză, acum este timpul pentru irezistibilele cruffins dulci ! Imaginați-vă un croissant sfărâmicios, în formă de brioșă și acoperit cu o cremă cremoasă de vanilie și fulgi de ciocolată topită......


Crookies ultra delicioase și super ușoare. combinația perfectă de croissant și fursec!Rețetă Crookies ultra delicioase și super ușoare. combinația perfectă de croissant și fursec!

După flankie sau brookies , trebuie să încercați această noutate care a panicat internetul: Crookie ! Această creație combină atât textura pufoasă a croissantului cât și deliciul unui aluat moale de fursecuri. Veți vedea că este super ușor...


O modă trecătoare sau un simptom a ceva mai profund?

Dincolo de tendința virală, ceea ce este interesant la această tendință este că încearcă să inoveze fără complicații. Sunt rețete concepute pentru toți cei cărora le place să gătească, chiar dacă nu sunt experți. Ele sunt realizate cu aluaturi, forme sau baze pe care le cunoaștem deja; ceea ce se schimbă este modul în care sunt combinate. Un brownie se îmbină cu un fursec, patiseria pufoasă se amestecă cu glazura... și iese un desert diferit, distractiv și foarte apetisant pentru micul dejun sau brunch. În cele din urmă, un mashup este ca un dublu omagiu: nu rupe cu tradiția, ci o reinventează cu un aspect diferit.

Patricia GonzálezPatricia González
asionată de bucătărie și de mâncarea bună, viața mea se mișcă între cuvinte alese cu grijă și linguri de lemn. Responsabilă, dar distrată. Sunt jurnalistă și redactoare cu mulți ani de experiență și mi-am găsit colțul ideal în Franța, unde lucrez ca redactoare pentru Petitchef. Îmi place bœuf bourguignon, dar îmi este dor de salmorejo-ul mamei mele. Aici combin dragostea mea pentru scris și pentru gusturile suculente pentru a împărtăși rețete și povești despre bucătărie care sper să te inspire. Tortilla, îmi place cu ceapă și puțin făcută :)

Comentarii

Notează articolul:
4.67/5, 3 voturi