Carnea de rata – intre da si nu?Rata este o pasare cu carne rosie, foarte hranitoare si gustoasa. Carnea de rata este o sursa buna de proteine ​​de inalta calitate. Fara piele, are o valoare calorica chiar mai mica decat carnea de pui.

O portie de carne de rata contine jumatate din doza zilnica recomandata de acid nicotic (vitamina B3), fier si seleniu. Pe langa toate acestea este si o buna sursa de proteine slabe. Poate fi saraca in grasimi si acizi grasi saturati. Daca de pe pieptul de rata se indeparteaza pielea atunci el are un continut de grasimi si de acizi grasi saturati mai mic decat pieptul de pui.

O portie de 100 grame de carne piept de rata fara piele contine 140 de calorii si 11,2 g de grasime.

Carnea de rata este o sursa buna de proteine, niacina, fosfor, riboflavina, fier, zinc, vitamina B-6 si tiamina si cantitati mai mici de vitamina B-12, acid folic si magneziu. Este relativ bogata in grasimi si colesterol, daca se consuma si pielea.

Carnea de rata este recomandata pentru intarirea sistemului imunitar, sistemului nervos si a celui digestiv. Asigura dezvoltarea organismului, de aceea nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Grasimea de rata da o aroma aparte bucatelor de orice fel.

In plus, exista un mare avantaj al consumului ponderat de carne de rata, si acesta este dat de grasimea de rata. Punctul de topire al grasimii rata este de doar 14 grade Celsius, mult mai mic decat temperatura corpului uman si din acest motiv este usor de eliminat, comparativ cu punctele de topire ale grasimii de carne de vita, porc si pui care sunt 45, 38 si 37 grade Celsius. Punctul de topire scazut al grasimii permite carnii de rata sa fie foarte delicioasa chiar si atunci cand este servita rece.

Pe de alta parte, oul de rata contine fier, zinc, potasiu, retinol, vitamina K si ii poate ajuta pe cei cu insomnii, probleme digestive sau hipertensiune. Dezavantajul este ca oul de rata contine mult colesterol, deci se va consuma mai rar si numai bine fiert.

Ratele din rasa Pekin sunt foarte raspandite si apreciate in Europa si SUA pentru carnea lor, despre care se spune ca e cea mai gustoasa carne de pasare.