Hrisca - o pseudo-cerealaHranitoare, aromata, gustoasa, desi nu este o cereala, hrisca intruneste calitatile fainei de grau integrala, fiind superioara graului din multe puncte de vedere: contine mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari de lysina (aminoacid esential), fier, seleniu si mai mult calciu.
Hrisca este o pseudo-cereala, o samanta de fructe ce se regaseste in familia rubarbei si macrisului. Datorita lipsei glutenului si cantitatilor impresionante de antioxidanti este recomandata ca o alternativa la grau pentru cei care au intoleranta la cereale.

Partea comestibila de la hrisca sunt semintele. Boabele de hrisca au o forma caracteristica triunghiulara, de tetrahedron si au o coaja rezistenta maro-inchis sau negru. Decorticate ele sunt maronii sau verde deschis. Aceste boabe se pot manca intregi sau macinate sub forma de faina. De fapt, hrisca a fost si este cea mai folosita faina in Tibet si China de nord pentru producerea taiteilor.

Se pare ca boabele de hrisca contin o combinatie unica de flavonoizi si fitonutrienti care joaca rol de antioxidanti, prevenind procesul de imbatranire si protejand sistemul nervos. Hrisca are un continut ridicat de vitamina P, o vitamina care este foarte importanta in prevenirea problemelor stomacale cum ar fi gastrita sau ulcerul gastro-duodenal.

Este cunoscut faptul ca aceasta planta consumata in mod regulat previne aparitia unor numeroase forme de cancer, a accidentului vascular si a bolii Alzheimer, in principal datorita efectelor pe care le are asupra vaselor de sange.

Hrisca are un continut ridicat de fibre si magneziu, care este foarte important in functionarea corecta a sistemului cardiovascular, de asta este deseori recomandata in dietele celor care se confrunta cu probleme ce circulatie sau hipertensiune. Un aspect important este acela ca hrisca este un adjuvant pretios in diabetul de tip 1 si tip 2, stabilizand glicemia daca este consumata in mod regulat.

Hrisca este perfecta pentru persoanele care au restrictie la gluten, fiind unul din alimetele pe care le puteti consuma cu incredere daca tineti o dieta, mai ales ca are si un numar mic de calorii.

Pe scurt, boabele de hrisca au trei atuuri majore:
- sunt foarte usor de digerat, contin foarte putine calorii si sunt si extrem de energetice;
- contin si un procent important de proteine si bioflavoinoide;
- sunt alimentele ideale si pentru cei care sunt alergici, deoarece nu contin gluten.

Faina de hrisca, inchisa la culoare (mai putin rafinata), da o savoare speciala. Se pastreaza in cutii inchise, la loc racoros si uscat. Faina de hrisca rezista cateva luni daca este pastrata la frigider.

Hrisca poate fi consumata sub mai multe forme. Spre exemplu boabele se pot fierbe (la o parte de hrisca se adauga circa doua parti de apa) si apoi se pot adauga in salate, supe, sau alaturi de legume si zarzavaturi sub forma de tocanita. De asemenea se pot amesteca cu iaurt si fructe la micul dejun sau se pot fierbe in lapte cu miere.

Hrisca se poate prepara prin:
- inmuiere - se curata de impuritati, se clateste in 2-3 ape si se lasa la inmuiat o noapte intreaga . Se poate manca cruda, cu iaurt, fructe sau lapte sau se mai poate fierbe putin cu lapte sau apa;

- fierbere – se curata, se clateste si se lasa la inmuiat 2-3 ore. Apoi se pune direct la fiert sau se caleste intai in ulei, cu ceapa sau alte legume, si apoi se pune la fiert (o cana de hrisca la 2 cani de apa) timp de 15-20 de minute, amestecand usor. Dupa ce a dat in clocot, se ia de pe foc si se acopera pentru ca hrisca sa se umfle si boabele sa se desfaca.