Nucsoara - condiment comoaraNucsoara - Myristica fragrans - nu este o nuca, ci samburele unui fruct, asemanator piersicii. Copacul de nuscoara, orginar din insulele Molucce, este astazi cultivat cu precadere in Indonezia, dar si in Grenada, Madagascar si Mauritius.
Fructul de nucsoara este comestibil si are o forma rotunda, de cca. 5-6 cm diametru. Semintele sunt acoperite cu o coaja de culoare rosie stralucitoare, numita macis. Acestea se comercializeaza sub denumirea de nucsoara. Are culoare rosie stralucitoare sau purpurie in momentul recoltarii, dar devine cafenie atunci cand este uscata. Fructul de nucsoara este tare, aproape lemnos si foarte acru.

Initial nucsoara crestea doar in insulele Banda, un mic arhipeleag in estul Indoneziei (Molucce). Cultivarea ei s-a raspandit doar ulterior, dupa secolul XVIII. Astazi, cei mai importanti producatori sunt Indonezia (nucsoara din Indiile de Vest) si Grenada (nucsoara din Indiile de Est).

Cei mai mari consumatori de nucsoara sunt astazi olandezii, care utilizeaza condimentul la prepararea verzei, cartofilor, carnii, supelor, tocanelor si a sosurilor.

Exista doua specii inrudite si folosite ca surogat de nucsoara si coaja de nucsoara: Nucsoara de Macassar din Noua Guinee - ”Myristica argentea” – cu samburi sub forma de ou si aroma si gust puternic si nucsoara de Bombay din Sudul Indiei – cu samburi de forma bobului de porumb si cu o aroma mult mai slaba fata de prima.

Nucsoara este cea mai buna alegere pentru preparatele dulci cu branza moale, combinata cu vanilia. Este potrivita pentru a condimenta si aroma bauturi, vinul fiert si alcoolul rafinat si chiar unele sortimente de whiskey. Italienii folosesc nucsoara pentru a condimenta carnea de pui si pestele, o adauga in sucul de rosii, dar si in sosuri albe, pentru a da gust preparatelor ce contin paste, ca lasagna.

In Orient, nucsoara se adauga in cafea si ceai, grecii o combina cu scortisoara, inclusiv in preparatele din carne, in musacale si chiftele.

Printre legumele care se potrivesc cel mai bine cu nucsoara se numara broccoli si conopida gatita la aburi, cartofii copti. Prin urmare, nucsoara este folosita pentru a asezona piureul de cartofi, spanacul, conopida, broccoli, branza. Nucsoara este buna in mod special in mancarurile dulci, precum cremele de zahar ars, budincile, compoturile de fructe dar si diferitele prajiturele si fursecuri, mai ales cele de Craciun. Este potrivita pentru a condimenta si aroma bauturi, vinul fiert si alcoolul rafinat si chiar unele sortimente de whiskey.

Nucsoara isi pierde repede aroma cand este macinata, de aceea cel mai bine sa se cumpere nucsoare intregi si sa se macine atunci cand este nevoie. Nucsoarele intregi si cele sub forma de pudra se pastreaza in recipiente ermetic inchisem la adapost de lumina, aer si umezeala.