Caponata siciliană este cu siguranță unul dintre cele mai bune feluri de mânare făcut cu vinete, roșii și ceapă. Servit ca aperitiv în bruschetta sau ca acompaniament la carne, este bogat și foarte gustos. Fă-l vara sau iarna, pentru că îl puteți servi cald sau rece. Urmărește-ne pas cu pas pentru că, până la urmă, o rețetă bună este o rețetă comună.
Spălați legumele. Tăiați vinetele și țelina în cuburi. Roșiile, tăiați-le în 2.
Într-o tigaie mare se pune mult ulei de măsline și se călesc bine vinetele. Prăjiți și dați. Pentru o variantă mai ușoară, adăugați puțin ulei de măsline într-o tigaie și căliți la foc mediu vinetele aproximativ 3 minute, adăugați treptat apă și lăsați-le până se înmoaie (aproximativ 10 minute).
Într-o altă tigaie căliti ceapa tocată mărunt cu puțin ulei de măsline. Se adaugă apoi pasta de tomate, țelina și măslinele feliate, caperele și roșiile cherry. Se lasă să fiarbă la foc mediu aproximativ 3 minute.
Se adaugă apoi vinetele, busuiocul, zahărul și oțetul. Asezonați cu sare. Se amestecă și se lasă să fiarbă la foc mare aproximativ 10 minute.
Vinetele sunt prăjite sau sotate? În caponata siciliană, vinetele sunt prăjite în mult ulei până se rumenesc. Am făcut o variantă mai ușoară, călindu-le în puțin ulei de măsline și apă.
Cum se servește caponata? Poate fi servită în două moduri: ca aperitiv pus pe o bruschetă sau ca acompaniament la carnea la grătar, de exemplu. Opțiunea caldă sau rece depinde și de tine.
Cât timp se va păstra? Pune caponata într-un recipient ermetic și dă-l la frigider până la 1 săptămână.
Alte variante de caponata: În Catania, de exemplu, se adaugă ardei gras (roșu și galben).