Petitchef

Boeuf bourguignon

Altele
8 porții
1 oră
2 ore
Dificil

Ingrediente

Numarul de porții: 8
Boeuf Bourguignon este un fel de mancare „de familie”, de duminica, originar din Burgundia, Franta. O mancare gatita la caserola ( la „cocotte” moderna), cu vin rosu si Bouquet Garni. Secretul este ca trebuie gatita la foc cat mai mic ! Ca si turta dulce si ouale ochiuri, Boeuf Bourguignon, carnea de vita in special, ramane sfant in traditia din Burgundia.

Ingrediente: 1 kg antricot de vita, 150 g bacon taiat fasii,Haut du formulaire 4 catei de usturoi, 20 g de unt, 2 lingurite de Bouquet Garni, 1 l de Burgundia Red ( sau orice alt vin rosu sec), 4 morcovi mari, 200 de grame de ciuperci în Paris, 4 linguri de ulei, 4 cepe mari, 3 linguri de otet balsamic, 2 lingurite zahar brun, piper, sare, cuisoare, frunza de dafin, 2 ramurele de cimbru, o cana de faina, 4 rosii sau o cutie de rosii in bulion, 2 cuburi concentrat de vita, ardei gras colorat(optional), patrunjel verde taiat foarte fin.

Preparare

  • cu 24 de ore inainte, se fierbe vinul cu 2 cuisoare, 1 lingurita zahar brun. Se flambeaza cu o lingura de coniac. Carnea taiata se pune la marinat in : o cana cu vin, o lingura cu otet, o lingurita de Bouquet Garni, o ceapa taiata in patru, la fel, cu 24 de ore inainte.
    Prepararea propriu-zisa : in uleiul incins, se caramelizeaza 2 ceape taiate solzisori mai mari si usturoiul. Se scoate intr-un castron. Se trec apoi morcovii taiat rondele marisoare. Se scot peste ceapa. Se parpolesc nitel feliile de bacon si se pun si ele la gramada, peste ceapa. Intr-o punga de plastic de pune faina, iar bucatile de carne bine scurse de sosul de marinata se introduc in punga cu faina, pe rand, si se scutura, astfel incat faina sa intre in tesuturile carnii, insa nu sa o imbaxeasca ! In uleiul in care s-au caramelizat morcovii si ceapa, se trece carnea, pe rand, rapid, pe o parte si pe alta. Se toarna in cratita tot vinul, si cel in care a fost carnea la marinat ( inclusiv ceapa din marinata) si cel fiert. Se lasa cratita la foc foarte mic. Intr-o tigaie, in unt se caleste cea de a 4-a ceapa, si se adauga ciupercile, apoi rosiile, zaharul. Se fierb impreuna, pe foc mediu, 10 minute. Se transfera totul intr-o « cocotte », daca e din ceramica iese mult mai gustoasa, daca nu, intr-o « cocotte » obisnuita sau o cratita cu peretii mai grosi. Daca aveti in dotare o « cocotte », e ideala. Se face un bulion de supa dintr-un pahar de apa calda si concentratul de vita care se adauga in vas, se sareaza, pipereaza, se adauga si restul de cuisoare, foile de dafin, crengutele de cimbru, Bouquet Garni si ardeii grasi taiati fasii mari. Se acopera vasul, fie cu o folie de aluminiu, fie intoarceti capacul la cratita invers ( cu manerul in jos) ! Se da la cuptor la foc mic 1- 2 ore (pana cand carnea este frageda). Cu putin inainte de a fi gata, cu aproximativ 20 minute, se face un rantas din faina, se adauga in vas si se da din nou la cuptor. Inainte de servire se presara patrunjel verde tocat. Se serveste cu macaroane, spaghetti, tagliatelle, macaroane gratinate.
    Puteti prepara « Boeuf Bourguignon” in cantitati mai mari. Se poate pastra in recipiente inchise ermetic, in congelator, pana la o luna de zile. Se scoate din congelator, cu 30 de minute inainte de incalzire. Daca sosul este prea gros, se adauga un pic de apa calda. Si... bien sûr , patrunjel verde tocat marunt.

Poze

Boeuf Bourguignon, poza 1Boeuf Bourguignon, poza 2Boeuf Bourguignon, poza 3




Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Vita bourguignon
Vita bourguignon
4 porții
3h40m
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Boeuf stroganoff
Boeuf stroganoff
2 porții
40 min
Ușor
4.3 / 5
Rețetă Linte spaniola
Linte spaniola
4 porții
55 min
Foarte ușor
3.8 / 5
Rețetă Medalioane cu linte rosie
Medalioane cu linte rosie
4 porții
1h15m
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Gradina de Paste (humus si legume mici)
Gradina de Paste (humus si legume mici)
10 porții
10 min
Foarte ușor
3.5 / 5

Rețete

Articole conexe

Salata de boeuf – vedeta meselor de sarbatoareSalata de boeuf – vedeta meselor de sarbatoare

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: