Petitchef

Intorsuri

Altele
1 porții
30 min
1 oră
Dificil

Ingrediente

1

Uite ce ai nevoie sa le pregatesti (faci aproximativ 12 intorsuri):

Cost estimat: 1.25 (1.25€/porție)

Preparare

  • Mai intai de toate noi ne-am pregatit umplutura pentru intorsuri. Varza acra se caleste pe foc cu putin ulei, 2 foi de dafin si putin piper. Merele se razuiesc si se scurg de must. Cartofii se curata exact ca si pentru piure si se pun la fiert cu sare. Cand sunt fierti ii pasam cu ajutorul unei furculite. Bun, acum ca avem totul pregatit putem trece la pregatirea aluatului pentru intorsuri.Intr-un castron mare punem sarea, faina si apa calduta.Pregatim un aluat mai moale decat cel de paine sau de cozonac. Aluatul se framanta bine, fara nelinistea datorata faptului ca aluatul nu se desprinde de mana. O sa vedeti mai incolo de ce aluatul trebuie sa fie mai moale. Dupa ce e framantat bine se infaineaza mana si masa si se scoate aluatul pe masa. Mana se curata de aluat prin razuire sau prin spalare, nu cu ajutorul fainii, ca se fac cocoloase care se vor vedea in foaie.Din aluat se fac cocute (din cantitatile de mai sus o sa va iasa aproximativ 6 cocute). Din fiecare cocuta vor iesi cate 2 intorsuri.Dupa ce s-au ?hodinit? ne apucam de intinsul foilor.Intinsul trebuie sa aiba loc pe o bucata de material sacrifcata, fata de masa/prosop curat/ceva de genul. Mai demult intinsul se facea pe pe o panza tesuta in razboi, din canepa, dupa cum mi-a spus bunica. Se ia coca se pune pe ea unsoare si se intinde uniform. Trebuie sa fi foarte atenta la intins pentru ca aici este tot secretul reusitei.Se intinde de la margini si se tot intinde, incet, fara unghii in aluat, doar cu buricele degetelor, pana cuprindem toata masa.Acum urmeaza pusul umpluturii. De o parte si de alta punem de exemplu varza si dupa aceea vom avea nevoie de fata aceea de masa, pentru ca doar cu ajutorul ei vom reusi sa avem niste intorsuri minunate.Prindem fata de masa de ambele colturi, o ridicam ruland astfel foaia de placinta. La fel procedam si cu cealalta parte.Dupa ce le-am rulat pe ambele cu ajutorul unui cutit le separam una de alta dupa care o rasucim pe fiecare.Pe foc trebuie sa fie pregatita cratita pentru prajit.Punem ulei de aproximativ un deget iar cand este infierbantat punem intorsura si o lasam sa se prajeasca bine, dupa care o intoarcem pe cealalta parte.Cand o luam de pe foc o punem pe o tava pe care am pus servetele care sa absoarba excesul de ulei. La fel procedam cu toate celelalte. Sunt bune calde, dar la fel de bune sunt si reci.Musafirii nostri au savurat intorsurile noastre ba chiar au spus ca nu au mai mancat asa placinta niciodata. Noi am fost foarte incantate ca le-au placut, iar eu am fost cea mai fericita pentru ca am realizat ca am invatat sa le pregatesc singura.


Întrebări:




Comentarii:

moi, 01/05/2020

Exact in zona Gurahont este ffff cunoscuta! reteta si gustul copilariei!Este o amintire de bis! Necesita rabdare si indemanare, foia iese subtire la fel ca si un celofan.

am gătit această rețetă (1) (0) Abuz
19/11/2012

Super

(0) (0) Abuz
27/01/2012

Felicitarii!am auzit si eu de asa ceva dar nu am mancat niiodata,o sa incerc si eu

(0) (0) Abuz
27/01/2012

Felicitari! Cunosc reteta, am invatat-o de la soacra mea(ea le face mai bune)din apropiere de GURAHONT (jud.Arad).In aluat pune drojdie foarte, foarte putina.Oricum cine se puna sa faca tb sa aiba multa rabdare si ar fi bine sa aiba si ajutoare.

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Salpicão - salata braziliana
Salpicão - salata braziliana
5 porții
1 h 35 m
Foarte ușor
4.9 / 5
Rețetă Coleslaw - salata de varza si morcov
Coleslaw - salata de varza si morcov
4 porții
30 min
Foarte ușor
4 / 5
Rețetă Tarte tatin cu aromă de raclette
Tarte tatin cu aromă de raclette
6 porții
45 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Pot-au-feu, o reteta clasica frantuzeasca
Pot-au-feu, o reteta clasica frantuzeasca
6 porții
4 h 20 m
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Salata de cartofi, ton si rosii
Salata de cartofi, ton si rosii
2 porții
15 min
Foarte ușor
4.9 / 5
Rețetă Supa de conopida si fistic
Supa de conopida si fistic
4 porții
30 min
Foarte ușor
5 / 5

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează