Petitchef

Tort cu capsune

Desert
10 porții
3 ore
20 min
Ușor
O reteta care va scoate in evidenta farmecul capsunelor. Cu siguranta veti primi laude :)

Ingrediente

Numarul de porții: 10

Crema mousseline :

420 ml lapte

1 baton de vanilie

4 galbenusuri

125 gr zahar

60 gr amidon de porumb

190 gr unt (90 gr + 100 gr)


Pandispanul:

2 oua

60 faina

60 gr zahar


Siropul:

60 gr zahar

50 ml apa

500 gr de capsune

150 gr gem de capsune

Materiale

1 cerc de patiserie cu 20 cm diametru
1 forma de copt cu diametrul de 18 cm
1 banda rhodoïd/folie de acetat (vezi comentariile)
mixer electric
Posh (facultativ)

Preparare

  • Etapa 1 - Tort cu capsune
    Crema mousseline :
    Puneti 100 g unt, la temperatura camerei.
    Fierbeti laptele cu batonul de vanilie. Intre timp, bateti galbenusurile cu zaharul pana cand amestecul albeste. Adaugati amidon de porumb si amestecati bine.
  • Etapa 2 - Tort cu capsune
    Dupa ce laptele a fiert, se adauga incet peste amestecul de mai sus. Puneti totul in vas la foc mediu.
  • Etapa 3 - Tort cu capsune
    Bateti pana cand amestecul se ingroasa. Luati de pe foc si adaugati 90 g de unt. Amestecati bine. Puneti folie direct peste crema, pentru a evita formarea unei pelicule. Lasati sa se raceasca.
  • Etapa 4 - Tort cu capsune
    Pandispanul :
    Incalziti cuptorul la 180°C.
    Puneti cele 2 oua si zaharul in castronul de la mixer. Bateti la viteza maxima timp de 5 minute, pana cand amestecul s-a dublat in dimensiune.
  • Etapa 5 - Tort cu capsune
    Se adauga faina cernuta si se amesteca usor, cu miscari lente de jos in sus. Aveti grija sa nu lasati faina pe fundul vasului.
    Varsati totul intr-o forma de copt cu diametrul de 18 cm, unsa in prealbil cu unt. Coaceti timp de 20 minute la 180°C.
    Lasati sa se raceasca.
  • Etapa 6 - Tort cu capsune
    Siropul :
    Puneti zaharul si apa intr-o cratita la foc mediu. Cand amestecul fierbe luati de pe foc. Lasati sa se raceasca.
  • Etapa 7 - Tort cu capsune
    Montajul :
    Se taie pandispanul in jumatati egale.
    Puneti cercul de patiserie pe o farfurie de carton si asezati banda rhodoïd/ folia de acetat in jurul lui pentru a facilita indepartarea.
  • Etapa 8 - Tort cu capsune
    Puneti partea de sus a pandispanului in cercul de patiserie si folosindu-va de o pensula insiropati-o. Nu uitati sa insiropati bine si marginile care, in general, au tendinta de a se usca.
  • Etapa 9 - Tort cu capsune
    Curatatati 2/3 din caspsune si se taiati-le in 2. Asezati jumatatile de capsune in jurul pandispanului cu partea taiata spre cercul de patiserie.
  • Etapa 10 - Tort cu capsune
    Intre timp, crema dvs. s-a racit (aceasta ar trebui sa nu fie prea rece). Indepartati folia si adaugati treptat 100 de grame de unt moale, in timp ce bateti la viteza medie. Dupa ce untul s-a incorporat, bateti 2 minute la viteza maxima: telul mixerului ar trebui sa lase urme vizibile in crema.
  • Etapa 11 - Tort cu capsune
    Aplicati crema intre capsune (aveti grija sa nu lasati spatii goale). Aplicati apoi crema si peste pasndispan si acoperiti in intregime capsunele de la margine.
    Taiati capsunele ramase in bucati mici si puneti-le peste crema.
  • Etapa 12 - Tort cu capsune
    Se insiropeaza bine si a doua jumatate de pandispan si se aseaza cu partea taiata peste capsunele puse anterior. Apasati bine pentru a se aseza crema. Cu ajutorul unei spatule, deasupra se pune crema si se netezeste frumos. Se da la rece cel putin 4 ore.
  • Etapa 13 - Tort cu capsune
    Decorarea :
    Se incalzeste gemul de capsune in cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde. Se strecoara printr-o sita fina pentru a elimina semintele si aglomerarile iar gelul obtinut se pune deasupra cremei. Se da la rece aproximativ 1 ora.
  • Etapa 14 - Tort cu capsune
    Scoateti usor cercul de patiserie. Daca acesta nu vrea sa iasa, puteti folosi un uscator de par sa incalziti usor marginile.
    Se taie o capsuna felii si decoreaza tortul. Daca mai aveti crema mousseline, utilizati un posh si decorati printre feliile de capsune.
  • Etapa 15 - Tort cu capsune
    Gata! Ati reusit sa faceti o minune de tort cu capsune!
  • Etapa 16 - Tort cu capsune

Video

YouTube

Poze

Tort cu capsune, poza 1Tort cu capsune, poza 2Tort cu capsune, poza 3Tort cu capsune, poza 4

Observații:

Alegerea capsunelor : pentru un rezultat cat mai placut ochiului este bine sa utilizati capsune de aceeasi dimensiune.
Decorarea: aici am ales un decor simplu, folosind ingrediente de baza, dar nimic nu va impiedica sa faceti decoratiuni din martipan sau pasta de zahar.
Nu aveti banda rhodoïd/folie de acetat? Puteti folosi fasii de plastic taiate din folii protectoare mai dure.



Comentarii:

Raluca, 21/06/2017

100 g unt cand se incorporeaza cu celelalte ingrediente???????

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
08/06/2017

Arata adorabil, cu siguranta este si delicios. Multumiri pentru reteta, voi face si eu acest tort cu un design deosebit.

(0) (0) Abuz
petcu_d2013
petcu_d2013, 08/06/2017

Arata excelent !!!!!Trebuie sa-l incerc!!!!!

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Tort de capsune
Tort de capsune
4 porții
40 min
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Tort meringue cu ciocolata si capsune
Tort meringue cu ciocolata si capsune
6 porții
55 min
Foarte ușor
4.9 / 5
Rețetă Tort cu capsune si crema de iaurt
Tort cu capsune si crema de iaurt
8 porții
1h30m
Ușor
4.6 / 5
Rețetă Tort padurea neagra - retata pas cu pas
Tort padurea neagra - retata pas cu pas
8 porții
3h20m
Dificil
4.8 / 5
Rețetă Tort donut
Tort donut
8 porții
1h10m
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Tort zebra, desert exotic
Tort zebra, desert exotic
8 porții
1h25m
Foarte ușor
4.1 / 5

Rețete

Articole conexe

Cake pops sau tort-acadeleCake pops sau tort-acadele

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: