- Rețete
- Ciorba
- Ciorba de fasole
- Ciorba de fasole boabe
Ciorba de fasole boabe
Dintre toate ciorbele romanesti, ciorba de fasole este in topul preferatelor, nu ca mi-ar displace vreo ciorba, dar fasole nu refuz niciodata, si daca mai are si un pic de afumatura, atunci e si mai delicioasa! Chiar daca e vara, mi-a fost pofta de fasole si am facut, nu multa, doar cat sa-mi fac pofta :-)
Ingrediente
500 gr
fasole boabe
1
morcov mare
1
ceapa
2-3 rosii bine coapte
1 mana de marar verde
1/2 lingurita
cimbru
sare
piper boabe
1 foaie de dafin
1 lingurita boia de
ardei dulce
1 ardei gras
ulei
sunculita afumata (optional)
Preparare

Se pune fasolea la inmuiat in apa rece cu o seara inainte.
A doua zi o dam in fiert si aruncam apa de 3 ori (de fiecare data de cate ori a dat in fiert).
Dupa ce am aruncat cele 3 ape, o punem iar la fiert impreuna cu morcovul si ardeiul taiate feliute, adaugam cimbrul (o crenguta de cimbru uscat sau 1/2 lingurita cimbru uscat si maruntit), o foaie de dafin, boiaua, sare si piper boabe.
Separat, inabusim ceapa in putin ulei (cam 150 ml) apoi adaugam rosiile tocate si lasam sa fiarba bine pana se inmoaie.
Cand fasolea este fiarta, adaugam rosiile cu ceapa si mai dam un clocot.
Asezonam cu marar verde tocat marunt si servim.
Daca facem fasolea cu sunculita afumata, o prajim putin inainte in putin ulei si o punem si pe aceasta la fiert cu fasolea si legumele.
Este o bunatate! si cu sunculita si fara!
Pofta buna!
Rețete inrudite
Rețete
Articole conexe
Comentarii (70):
31 August 2015 - Nu stiu de unde ati auzit voi sa aruncati bunatate de minerale din fasole ? Auzi tu ! Sa arunci 3 ape. Daca se inmoaie fasolea cu o seara inainte celuloza pe care o contine fasolea se va inmuia si nu provoaca nici balonari si nici gaze. Gasiti explicatii despre cum trebuie pregatita fasolea in cartea de bucate a Silviei Jurcovan. Nu mai aruncati apa ca se duc toate mineralele pe care le contine fasolea si nu mai are gust...Si de ce postati poze cu stachini de lut ? Cine mai mananca azi din asa ceva... Nu aveti boluri sau farfurii ? Lipsea doar lingura de lemn si eram in secolul 18.....
Si eu schimb apa cand fierb fasole , ba chiar de mai multe ori , prima data o pun in apa rece iar apoi schimb numai cu apa calda . Ca sa fie toate legumele fierte in acelasi timp eu fierb fasolea separat iar legumele le pregatesc separat si doar le combin la sfarsit . Vad aici ca unii nu au habar de nimic cand e vorba de gatit , nici nu merita sa-ti pierzi timpul sa postezi retete pentru niste nesimtiti . Nici o reteta nu este batuta in cuie , fiecare o personalizeaza dupa gustui lui si DA , noi mancam din vase de lut , ba chiar si gatim in ele !
EXCELENT DE BUNĂ.CORNELIU P.ONEȘTI Jud.BACĂU.P.S.MÂNCAREA GĂTITĂ ÎN VASE DE LUT ȘI SERVITĂ ESTE EXCELENT DE BUNĂ ȘI SĂNĂTOASĂ FAȚĂ DE VASELE DIN ZIUA DE AZI CARE SUNT TEFLONATE SAU PE BAZĂ DE ALUMINIU DUCÂND LA BOALA ALZHEMEIER.AȘA CĂ MARE ATENȚIE.
Dece numiti "ciorbe" toate preparatele cu zeama, inclusiv cele care nu sunt acrite ? Ciorba este un preparat care se acreste, fie cu bors, fie cu zeama de varza, corcoduse, macris, zeama de lamaie, etc., iar preparatul acesta este neacrit, deci SUPA DE FASOLE !!!
Mi-e mi-a placut la nebunie doar ca am adāugat gust de gāinā deoarece nu am avut sunculitā afumata. Dar reteta este exceptionala si apropo cu strāchini de lut mi-a plācut poza deoarece este ceva legat de traditia româneascā.
Inmuiatul fasolei face ca fasolea sa fiarba mai repede; se schimba 3 ape la fierbere pentru eliminarea efectului de flatulenta; se consuma cu pielita pentru a beneficia de continutul de fermenti.
Pentru cei care nu stiu de ce se fierbe fasolea cititi aici http://m.adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/de-baloneazasi-provoaca-gaze-fasolea-1_5540e85ccfbe376e35aee7f8/index.html
Dupa parerea mea, ar trebui mai mullte detali, un incepator care face prima data asta mai bine renunta la ideie si se reapuca de cartofi prajiti si ochiuri oua
Dupa ce arunci cele 3 ape, poti linistita sa arunci si ciorba la porci. Mai ramane sa prajesti sunculita si sa o mananci apoi langa o mamaliguta.
Si chiar daca fierbeti fasolea in 2-3 ape, la fiecare refierbere se va folosi doar apa fierbinte, altfel fasolea se va intari.