Ciorba de fasole boabe cu ciolan in paine

(4.73/5 - 154 voturi)
16 comentarii

  • Ciorba de fasole boabe cu ciolan in paine
  • Ciorba de fasole boabe cu ciolan in paine, Poza 2
  • Ciorba de fasole boabe cu ciolan in paine, Poza 3
Type:
Felul principal
Numarul de porții:
8 porții
Preparare:
10 min
Gătire:
60 min
Gata în:
1 h, 10 m
Dificultate:
Ușor

Ingrediente

Pentru ciorba avem nevoie de : 400 grame de fasole boabe rosie, un ciolan afumat, un morcov, 2 cepe mici, o jumatate de ardei rosu, 2 linguri de amestec de radacinoase de la borcan am pus eu ( pastranac, cu telina, cu patrunjel radacina) , o cutie de 300 de grame de rosii decojite taiate cubulete, 100 ml suc rosii , o crenguta de cimbru, o foaie de dafin, un catel de usturoi, verdeata proaspata taiata marunt ( leustean, patrunjel, telina in functie de preferinte) .

Pentru paine , eu am facut 2 farfurii de paine, avem nevoie de 500 grame de faina (bio am pus eu ) , 250 ml apa , 25 grame de drojdie proaspata, o lingura de ulei de masline, sare

Preparare

Am vazut mai multe variante de ciorba de fasole in paine dar mi-a ramas in minte una postata de Oana, pe www.bucataras.ro , cu painea facuta intr-o forma speciala, coapta pe un vas ca sa avem o “farfurie” de paine cu grosimea de 2-3 cm.
Preparare : curatam si pregatim legumele si spalam bine ciolanul de porc.
Fasolea boabe este preferabil sa o lasati la inmuiat cateva ore in apa rece. Eu am fiert fasolea separat timp de 25 de minute si am aruncat prima apa. Am pus apoi fasolea cu legumele taiate marunt, crenguta de cimbru, dafinul, am adaugat zarzavatul de la borcan, rosiile decojite, crenguta de cimbru si apa rece si ciolanul taiat in 2-3 bucati sa fiarba mai repede. Am mai adaugat putina sare, nu foarte multa ca era sarat ciolanul. Am fiert in oala sub presiune 45 de minute dupa ce am inchis supapa. Dupa aceea am racit si deschis oala si am adaugat sucul de rosii si un catel de usturoi zdrobit, o mai lasam sa clocoteasca cateva minute. Am mai dres cu condimente si am presarat inca putin cimbru uscat maruntit sa ii ramana aroma. Se acopera cu capac si se mai lasa cateva minute sa se povesteasca aromele. Cand se servete se adauga verdeata maruntita proaspat , in fiecare farfurie.

Aluatul pentru paine l-am pregatit cu masina de facut paine, apoi am intins pe masa tapetata cu faina o foaie ca un blat de pizza dar de 3-4 cm grosime, nu foarte subtire. Am folosit pentru copt 2 boluri de ciorba termorezistente. Le-am intors si le-am uns cu ulei si am asesat blatul de paine ca o cupola peste. Am pensulat cu galbenus de ou si am copt apoi in cuptorul preincalzit la 220 de grade pentru 25-30 de minute, cu o tava cu o cana de apa sub tava cu painea ca sa iasa crusta crocanta.
Intoarcem cupola cu grija dupa ce se raceste putin si scoatem bolul de sub ea si avem farfuria de paine .
A iesit suficient de groasa si crocanta la exterior, nu a existat riscul sa se inmoaie atunci cand am pus ciorba in ea. Am servit ciorba fierbinte in aceasta farfurie de paine, cu verdeata tocata marunt presarata peste, pe un platou de lemn acompaniata de smantana si ceapa facuta cu putina sare si otet ( pacat ca nu am gasit ceapa rosie) .

Rețete inrudite


Întrebări:








Punctează această reţetă:

Comentarii (16):

28/02/2013

Ideea cu piinea nu este noua ,se gaseste in mai toate restaurantele mai rasarite,dar modul de a explica aceasta reteta este chiar deosebit.Felicitari.

(0) (0) Abuz
01/06/2013

Ffff buna, ti se lasa gura apa...........mmmmmmmmmm.

(0) (0) Abuz
08/05/2013

Fain!nu am inteles cu ce se mananca?!

(0) (0) Abuz
ileana_g2014
ileana_g2014, 26/04/2015

Foarte , foarte gustoasa !!!!

am gătit această rețetă
(0) (0) Abuz
19/05/2013

Super tare o sa incerc si eu

(0) (0) Abuz
31/10/2012

Teribila ideea cu painea!

(0) (0) Abuz
26/04/2015

F.gustoasa ,hranitoare

(0) (0) Abuz
28/12/2013

Foarte interesant

(0) (0) Abuz
26/04/2015

O ciorba super!

(0) (0) Abuz
30/10/2012

Ce idee faina!

(0) (0) Abuz

Sort:    Filter:

Video sugerat

Salata de fasole boabe-Petitchef





Rețete

Articole conexe

Un fel principal plin de traditie si savoare - ciorba!Un fel principal plin de traditie si savoare - ciorba!Zacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnăZacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnăFasolea cu carnati – o delicatesa sau o mancare rustica?Fasolea cu carnati – o delicatesa sau o mancare rustica?

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic:

(c) Madeinwork | Mențiuni legale