Cateva cuvinte despre gutuiAcest deliciu al toamnei este considerat de specialisti mai mult decat un fruct, un medicament si de aceea, gutuia nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic, deoarece doar astfel veti putea observa beneficiile aduse organismului dumneavoastra. In medicina naturista, gutuile sunt utilizate pentru proprietatile lor antiinflamatorii, antispastice, analgezice, astringente, emoliente, digestive, expectorante, diuretice si tonice.

Gutuile apar in octombrie sau noiembrie si sunt deosebit de parfumate si gustoase. Atunci cand alegem gutuile, trebuie sa le mirosim si ar trebui sa aiba o aroma florala intensa pentru a indica ca sunt coapte.

Trebuie sa stiti ca gutuia este printre primele fructe care au fost incluse si in prepararea anumitor mancaruri. Consumate in stare proaspata sau gatite, gutuile sunt o sursa semnificativa de zaharuri simple, usor asimilabile, de minerale si vitamine. Continutul ridicat de substante pectice, mai ales in coaja, le confera un grad mare de gelificare. Pectina are un rol important in reducerea colesterolului, a riscului de boli cardiovasculare si in eliminarea din organism a substantelor toxice, in special a metalelor grele.

Pentru ca are un gust aspru, astringent si putin dulce, gutuia in stare cruda nu este foarte agreata pentru consum, dar este excelenta pentru realizarea de: compoturi, dulceturi, gemuri, gelatine (datorita bogatiei in pectina), marmelade solide, de lunga durata, conserve, mustar, ratafie (un fel de visinata), sosuri pentru carne fiarta si vanat, fruct glasat (fiert in zahar), felii de gutui deshidratate, lichior, in umplutura pentru ravioli, in supe concentrate.