Cum sa gatesti perfect carnea de peste!Se pare ca multi oameni se tem sa gateasca peste acasa. Cumpararea, depozitarea si gatirea pestelui, nu este grea, este nevoie doar un pic de cunostinte, iar noi va punem la dispozitie cele mai bune sfaturi. Secretul unui peste bine facut incepe de la cumparare.

Asadar, cand cumparati peste:

1. Mirositi-l! Pestele proaspat ar trebui sa miroasa proaspat, ca si cum ati fi cu picioarele la marginea oceanului iar briza marii va racoreste fata. Un peste cu aroma puternica marina inseamna ca a trecut de perioada proaspata pentru vanzare.

2. Uitati-va la el! Pestele intreg ar trebui sa arate ca si cum doar a fost scos din apa. Ochii trebuie sa fie stralucitori si limpezi, iar carnea sa aiba semne de prospetime. Branhiile sunt vii colorate, in rosu inchis. Fileurile de peste ar trebui sa fie ferme, lucioase si fara pete maro sau modificari de culoare.
Depozitarea: Pestele proaspat ar trebui sa fie depozitat în frigider pentru doar o zi sau doua, intrucat este foarte perisabil. In frigider il veti pastra mai bine daca va fi infasurat in hartie. Daca nu locuiti în apropierea unei surse care sa va asigure peste proaspat, este bine ca atunci cand il cumparati proaspat, sa-l pastrati congelat pana cand sunteti gata sa-l gatiti. Dezghetarea se face in frigider sau sub jet de apa rece. Imediat ce s-a dezghetat, pregatiti-va sa-l gatiti.

Nu va speriati de oase! Multe categorii de peste, inclusiv pastrav si somon, au coaste duble, astfel incat si fileurile pot avea oase de forma unor pini mici. Aveti posibilitatea sa eliminati oasele prin apasarea carnii cu degetele, si indepartarea oaselor folosind o penseta. Puteti cumpara si fileuri de peste (adica fara oase) dar ele sunt in general mai scumpe.

Gatiti-l perfect! Exista un echilibru delicat intre un peste perfect gatit si un peste gatit prea mult. Mai intai de toate, amintiti-va de principiul de caldura reziduala: o tigaie va mai genera caldura si dupa ce a fost scoasa de la sursa de incalzire. Deci si dupa ce am stins focul, mancarea continua sa se faca intrucat vasul va genera o caldura reziduala. Pentru cele mai bune rezultate, gatiti pestele pana cand este aproape gata, apoi scoateti tava (din cuptor, cuptorul cu microunde, aragaz sau gratar) si lasati-l sa stea timp de cateva minute pentru a se termina de gatit.

Se marineaza sau nu? Marinarea pestelui adauga aroma si umiditate carnii, dar orice marinare trebuie sa fie foarte scurta. Daca carnea de peste se afla in ingrediente acide pentru mai mult de 30 de minute, acidul va incepe sa denatureze proteina delicata a carnii, si veti avea un peste moale atunci cand va fi gatit. Carnea, chiar mai grasa de somon si ton ar trebui sa fie marinata pentru aproximativ o ora.

Marinata pentru peste include ulei (ulei de masline extra virgin, intrucat ofera cea mai buna aroma), si un ingredient acid cum ar fi rosiile tocate, otet de vin rosu, sau suc de lamaie, impreuna cu condimente, inclusiv sare si piper. In funcție de gusturile dvs., condimentele pot varia, de la ardei Jalapeno tocat sau zdrobit, pana la frunze de cimbru proaspat si patrunjel.
Indiferent cum este preparat, fiert, prajit sau fript, sub forma de antreuri sau salate sau ca fel principal, pestele este foarte gustos.

Il puteti pregati la cuptor, la protap, fript pe jar, cu sos de vin, cu sos de tomate, prajit cu mujdei de usturoi, sau sub forma de marinata, saramura sau plachie.