Consumat ca atare, ca si fruct, avocado are si calitatea de ingredient la supe creme, sucuri, deserturi, sosuri ori sandvisuri. Una din cele mai cunoscute intrebuintari este ca ingredient in sosul guacamole.
Avand o consistenta asemanatoare untului, se poate intinde pe paine prajita sau ca baza pentru sandvisuri. Se poate taia bucati si adauga in diverse salate.
Deoarece nu contine zaharuri, de foarte putine ori se regaseste dulciuri. De exemplu, in Brazilia, se serveste direct din coaja, ca desert, stropit cu lamaie si presarat cu zahar. Unii asiatici din Hawaii prefera sa indulceasca avocado cu zahar sau sa-l combine cu fructe dulci, precum ananasul, portocale, grapefruit, curmale sau banane. In Java, pulpa de avocado este pasata cu cafea neagra tare, indulcita si consumata ca si desert.
Nu foarte renumita este reteta de inghetata de avocado, fara prea multe zaharuri, care se consuma in unele tari. O reteta de inghetata din acest fruct, consumata in Noua Zeelanda, propune ca avocado sa fie amestecat cu suc de lamaie si de portocala, coaja de portocala rasa, lapte, smantana, zahar si sare. Amestecul se pune la inghetat, apoi se bate pana devine cremos si se ingheata din nou.
Daca vreti sa reduceti consumul de carne, avocado este o solutie pentru a compensa lipsa proteinelor. Datorita celor 18 aminoacizi esentiali si a continutului de fibre, proteina de avocado este usor de absorbit comparativ cu proteina din carne.
Pentru a-l putea prepara corespunzator, este necesar ca fructul sa fie de o calitate foarte buna. Este important sa nu aiba parti innegrite sau foarte moi, cu consistenta gelatinoasa.
Cele mai bune sunt fructele cu coaja intacta, cu un luciu natural, care creaza senzatia ca sunt mai grele in raport cu marimea lor si care sa fie suficient de copt. Gradul de coacere se poate testa apasand putin coaja cu degetul: daca degetul lasa o urma usoara, atunci fructul este copt. Fructul crud poate fi ajutat sa se maturizeze mai repede punandu-l intr-o punga de hartie. Odata coapte, fructele de avocado trebuie consumate in maximum 1-2 zile. Nu puneti fructele crude in frigider, veti stopa procesul de coacere.