Ricotta - urda italiana

Ricotta este o branza tipic italieneasca care se face ramasitele altor tipuri de branza, precum mascarpone sau provolone, dar poate fi facuta si din cheagul laptelui dupa ce acesta a fost separat de zer. Se face de obicei din laptele de oaie, dar exista si feluri realizate din lapte de bivolita.

Ricotta este asemanatoare cu urda, ca mod de producere, dar cele doua sunt putin diferite din punct de vedere al consistentei si al gustului. Ricotta are o consistenta moale, pufoasa, si este mai gustoasa si cremoasa decat urda.

In italiana numele ricotta inseamna “recoapta” si se refera la metoda de obtinere, adica la tratarea termica a zerului. Aceasta se face eventual cu adaos de acid (citric, tartric) pe post de catalizator, pana la o temperatura de 80-90 grade Celsius. Ce se coaguleaza se strange cu o lingura cu gauri si se pune la scurs in forme.

Ricotta se comercializeaza in Italia sub zeci de variante obtinute din diferite tipuri de lapte si cu continut variat de grasimi. In afara Italiei, insa, predomina urmatoarele sortimente: ricotta al forno sau infornata (ricotta tinuta in cuptor pana prinde culoare aramie), ricotta affumicatta (variant afumata de ricotta), ricotta scanta (varianta acrita de ricotta).

Ricotta grasa contine doar 11-13% grasime si tinde sa fie mai cremoasa decat versiunea fara grasimi, care poate deveni granulara in textura. Aroma sa dulce este cea care o face un ingredient deosebit de versatil in multiple specialitati culinare. In combinatie cu spanacul sau cu alte verdeturi, a devenit o umplutura clasica pentru diverse preparate culinare.

Avand o consistenta usoara si cremoasa, ricotta este un ingredient perfect pentru preparatele cu specific italian, precum paste, cannoli, ravioli, lasagna si pizza.

Datorita aromei inconfundabile, poate fi servita ca atare, impreuna cu grisine, paine prajita, migdale, nuci, legume fierte sau la cuptor, in special cu rosii, ardei, morcovi, brocoli, dovlecei, vinete si spanac. Poate fi folosita la prepararea sosurilor, combinata cu ierburi si condimente, dar mai ales la prepararea diferitelor deserturi precum placinte, tarte, briose, creme savuroase pentru prajituri si torturi.

In 2014 ricotta de la Fine Italian Foods a castigat medalia de argint la festivalul World Cheese Awards.