Petitchef

Trandafiri si decoratii din caramel

Altele
4 porții
20 min
15 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 4
500 g zahar

30 g apa

120 g glucoza

Preparare

  • Se pune zaharul intr-o craticoara si se pune pe foc. Cand se caramelizeaza si a devenit tot lichid se adauga glucoza .Daca folositi mai multa cantitate , atentie ca pe margini se depun cristale. Acelea trebuie inlaturate cu o pensula. Recomand sa folositi o craticioara de inox sau cupru. Se toarna pe o folie de silicon sau pe o marmura . Folositi manusi de doctor pentru urmatoarea operatie.
  • Imediat dupa ce ati pus caramelul pe masa incepeti sa rulati usor caramelul din exterior spre interior. Atentie arde.
    Se ia caramelul cu amandoua maini si se incepe sa se intinda , apoi se impatura in doua , iar se intide iar se impatura ,pana cand acesta devine albicios. Daca doriti sa il faceti colorat , colorantul il puneti inainte de al intinde.
  • Dupa ce ati framantat caramelul suficient sepoate incepe sa se modeleze.
    Pentru a face trandafiri, se ia cate un pic din aluat, se taie cu foarfeca si se incepe a modela. Prima data se face un bulb, apoi se fac petalele in mana si se lipesc una peste alta de jur imprejurul bulbului . Partea de sus a petalelor sa indoaie un pic spre exterior.
  • Atentie ca se intareste repede caramelul.
    Il puteti pune in microunde daca s-a intarit si se va inmuia din nou.
    Puteti lua cu o lingura din caramelul topit si lasati sa curga linii suprapuse ca un fel de plasa , pe o hartie de copt sau silicon , si asa obtineti fel si fel de modele. Doar trebuie sa va jucati cu imaginatia.
  • Tips.Caramelul facut cu zahar normal , se topeste dupa cateva ore. Trandafirii de obicei nu se topesc de tot dar pierd un pic forma. Pentru a obtine decoratii din caramel care nu se topesc , se folosesc zahar isomalt. Asa se numeste aici in Spania. Este un zahar special pentru asa ceva. Acest zahar nu se face auriu cand se caramelizeaza , ramane transparent si foarte importat are doar jumatate din caloriile ce le are zaharul normal.
  • Cu acest zahar se poate lucra ca si cu sticla topita . Se foloseste o pompa si se pot forma tot felul de forme :becuri, sticle, bile Atentie foarte mare la arsurile de caramel pentru ca besica degetele si doare enorm.

Poze

Trandafiri si decoratii din caramel, poza 1Trandafiri si decoratii din caramel, poza 2Trandafiri si decoratii din caramel, poza 3

Întrebări:



Video sugerat

YouTube

Comentarii:

24/01/2014

Ma-I frumos de atit nu se putea.

(0) (0) Abuz
15/05/2013

Excelent!!!

(0) (0) Abuz
26/01/2012

Caut de mult acest zahar cum as putea sa fac rost?

(0) (0) Abuz
09/08/2011

Foarte interesant si aparent foarte usor de pus in practica...multumim pentru indrumari

(0) (0) Abuz
doina.s, 22/11/2010

Superbi

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Tort cu ciocolata si caramel sarat
Tort cu ciocolata si caramel sarat
9 porții
10h55m
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Bomboane de casa cu caramel sarat si migdale
Bomboane de casa cu caramel sarat si migdale
6 porții
1 oră
Ușor
2.5 / 5
Rețetă Tartalete cu caramel si ciocolata
Tartalete cu caramel si ciocolata
8 porții
55 min
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Tort caramel cu blat din pandişpan
Tort caramel cu blat din pandişpan
6 porții
55 min
Ușor
4.4 / 5
Rețetă Prajitura cu foi din zahar caramel
Prajitura cu foi din zahar caramel
6 porții
50 min
Foarte ușor
4.6 / 5

Rețete

Articole conexe

Culorile din farfurie la masa de Craciun: Aperitive si SalateCulorile din farfurie la masa de Craciun: Aperitive si SalateO delicatesa din antichitate – sparanghelulO delicatesa din antichitate – sparanghelulLoboda si stevia, sanatatea din natura!Loboda si stevia, sanatatea din natura!Delicii din cufarul marii - salata de icreDelicii din cufarul marii - salata de icre

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: