Petitchef

Tort caramel

Desert
6 porții
50 min
50 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 6

Blat :

5 oua

200 g zahar pudra

4 Linguri apa rece

100 g faina

2 plicuri budinca de caramel (Dr.Oetker)

1 pliculet praf de copt


Crema :

10 Linguri zahar

200 ml. lapte

250 ml. frisca lichida

3 oua

1 Lingura amidon

10 g gelatina ( 1 pliculet gelatina granule)


Glazura :

6 Linguri zahar brun

6 Linguri frisca lichida

100 g unt


Sirop :

1 Lingura zahar

100 ml. apa


Blatul :

albusurile se bat spuma cu zaharul si apa rece.

Preparare

  • Blatul : albusurile se bat spuma cu zaharul si apa rece.Se adauga galbenusurile pe rand si se amesteca bine cu paleta.Adaugam faina amestecata dinainte cu praful de budinca + praful de copt.Se omogenizeaza bine si se pune compozitia in tava unsa si pregatita cu hartie de copt. Se coace la foc mediu 30-35 minute (la mine a durat 45 minute, e cuptor pe gaz).
  • Se lasa blatul la racit pe un gratar si se trece la Crema.Caramelizam zaharul la foc mic, atentie sa nu se arda! Adaugam laptele si amestecam.
  • Separat, frecam galbenusurile cu amidonul.adaugam siropul fierbinte de zahar peste galbenusuri, punem iar pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa ca o smantana. Luam de pe foc si adaugam si gelatina inmuiata si dizolvata dinainte.
  • Dupa ce se raceste crema o amestecam cu frisca batuta batz si albusurile deasemenea batute spuma, adaugand crema de caramel treptat in frisca. Se da crema la frigider.
  • Siropul : topim zaharul, punem apa si lasam sa fiarba pana se topeste zaharul. Cand s-a racit insiropam blatul.Glazura : caramelizam zaharul brun, incalzim frisca lichida + untul/marga.
  • Cand zaharul s-a caramelizat, turnam peste el frisca+untul fierbinti. Omogenizam bine pana se topeste zaharul. Racim in apa rece iar cand incepe sa se ingroase turnam peste tortul deja asamblat. Blatul se taie pe trei nivele.Cel mai caramel tort gustat vreodata! Caramel in blat, in crema, in glazura, in sirop!!!

Poze

Tort caramel, poza 1Tort caramel, poza 2Tort caramel, poza 3Tort caramel, poza 4Tort caramel, poza 5Tort caramel, poza 6Tort caramel, poza 7Tort caramel, poza 8Tort caramel, poza 9Tort caramel, poza 10Tort caramel, poza 11Tort caramel, poza 12Tort caramel, poza 13Tort caramel, poza 14Tort caramel, poza 15Tort caramel, poza 16Tort caramel, poza 17



Comentarii:

17/01/2015

Prietenei mele ii plac prajiturile, torturile caramel. Asadar si prin urmare, gugalesc si dau de reteta. Intr-o zi de sambata, adica azi, cand scriu pomelnicu', o prind intr-o zi plina de munca si ma bate gandul sa execut problema. Ma urc in masina, ma duc la kaufland si, serios fiind pe problema, cumpar pensule, sorturi, tavi, ciorapi, agrafe, chiloti, manusi, toate speciale pentru tortu' caramel. Evident, plus toate cele necesare retetei. Ajung acasa, ma echipez si, ca insusi cel mai bucatar adevarat, ma infing in problema. Ha, bine spus "problema". Prima problema blatul. Io, constiincios fiind, mi-am cumparat tava speciala pt tort, dar am sesizat ulterior ca gramajele de mai sus erau, de fapt, pt un altfel de vas, astfel incat blatul meu nu a crescut suficient si imi ajunsese doar pt doua trepte. Dar recunosc ca la gust si miros era f bun. Crema. Problema intrevine la treaba cu laptele peste zaharu' topit. Ala, laptele, dobitocu', e rece, baga-l-as in cuptor 2 zile, si cand torn dobitocu' peste crema, o face piatra. Dau la fiert, ce sa fac, sa se topeasca rahatu'. Fierbe prea mult, zaharu' lu' peste nu se topeste, si simt ca a mea crema incepe sa aiba un miros neplacut si cred ca se arde si zaharul. Deci nu e bine. Si alta problema, nu inteleg cum dintr-o lingura de zahar si una de apa fac io sirop incat sa pot da cu pensul pe tot blatul. Iese f putin. In fine, treaba e ca nu e. Continuam si cu restu' intamplarilor, da' am obosit. Concluzia: imi cer scuze, sa-mi bag pla-n el tort. Multumesc!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
22/02/2013

Superrrrr

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Tort cu ciocolata si caramel sarat
Tort cu ciocolata si caramel sarat
9 porții
10h55m
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Tort cu mousse de ciocolata Petitchef
Tort cu mousse de ciocolata Petitchef
8 porții
25 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Tort padurea neagra - retata pas cu pas
Tort padurea neagra - retata pas cu pas
8 porții
3h20m
Dificil
4.8 / 5
Rețetă Tort cu nuci si caramel
Tort cu nuci si caramel
8 porții
1h30m
Ușor
4.6 / 5
Rețetă Tort imbracat in crema caramel.
Tort imbracat in crema caramel.
8 porții
1h25m
Ușor
4.4 / 5
Rețetă Tort cu ciocolată și caramel
Tort cu ciocolată și caramel
15 porții
2 ore
Ușor
2 / 5

Rețete

Articole conexe

Cake pops sau tort-acadeleCake pops sau tort-acadeleMere in caramel – amintiri dulci ale copilarieiMere in caramel – amintiri dulci ale copilariei

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: