Petitchef

Brânzoaice

Desert
4 porții
30 min
15 min
Ușor
Brânzoaice = Gogoși cu brânză.
Eu așa le cunosc de mică, de la bunica mea din zona Buzăului.

Ingrediente

Numarul de porții: 4
1 linguriță drojdie proaspătă,

250 ml apă caldă,

2 ouă,

2 linguri zahăr,

1 linguriță sare,

2 linguri ulei,

aprox 700 g făină.


Umplutură:

300 g brânză (de vaci sau caș),

2 ouă,

Opțional 3 linguri zahăr, coajă de lămâie pentru varianta în care le doriți foarte dulci.

Untură sau ulei pentru prăjit

Preparare

  • Într-un castron amestecăm drojdia cu zahărul, sarea, puțină apă călduță și 1-2 linguri făină.

    Lăsăm să-și dubleze volumul, apoi amestecăm cu ouăle, ulei, apa și adăugăm făina (cernută) puțin câte puțin, până se încorporează toată.

    Se acoperă cu un șervet și se lasă la crescut.

    Între timp amestecăm brânza, rasă dacă e caș cu ouăle și opțional cu zahăr și coajă de lămâie în cazul în care le preferăm foarte dulci.

    Când aluatul a crescut, îl întindem pe o planșetă și tăiem bucăți în funcție de cât de mari le doriți.
    Eu pentru că le știu enorme (așa le face bunica) am tăiat bucăți de 30 x 20 cm.

    Punem umplutura la mijloc, împăturim partea mai mare și unim capetele, presând bine cu degetele.

    Se prăjesc în untură sau ulei fiebinte pe ambele părți.

    Din ingredientele folosite mi-au ieșit 9 brânzoaice.
    Eu le servesc întotdeauna cu zahăr tos.
    Poftă bună!



Comentarii (32):

13/11/2014

Mai buna si mai usoara reteta nici nu se poate !

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
24/01/2014

A+

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
02/08/2013

Imi place reteta asta

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
Adina, 22/05/2018

Doamnelor și domnilor, suntem în anul centenarului, așa că încercați să fiți mai îngăduitori cu denumirile folosite la mâncare în diferite părți ale țării. Da, în Ardeal, cam orice e prăjit în ulei/untură, e gogoașă. Ce se face la cuptor e plăcintă, brânzoaică etc. Asta nu înseamnă că în alte părți nu există alte denumiri. Rețeta pare simplă și rezultatul e gustos, cu siguranță. Și, da, untura de la porcul din bătătură (ogradă) poate fi pentru mulți o variantă ieftină pentru ulei, chiar dacă nu cea mai sănătoasă. Dacă ați prins ceva ani și înainte de '89, știți ce vreau să spun. Români, învățați să fiți toleranți!

(1) (0) Abuz
cameliapad, 22/05/2018

De ce sa le zici branzoaice? Asa poti sa le zici si ,,tortulete cu branza" sau oricum, ca branzoaice nu sunt.

(0) (0) Abuz
04/02/2014

Branzoaice coapte in untura mai rar ....

(0) (1) Abuz
24/11/2013

Super bune

(0) (0) Abuz
21/10/2013

Bun, repede, ieftin

(0) (0) Abuz
14/09/2013

Foarte bune ce vrei sa le zici la oraseni

(0) (0) Abuz
15/07/2013

Cea mai simpla :D

(0) (0) Abuz

Sort:    Filtrează:

Punctează această reţetă:

Comentarii de pe Facebook

Yami,Yami..


Rețete inrudite

Rețetă Branzoaice
Branzoaice
3 porții
1h56m
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Branzoaice moldovenesti
Branzoaice moldovenesti
4 porții
50 min
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Branzoaice trandafir
Branzoaice trandafir
6 porții
1 oră
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Guacamole
Guacamole
4 porții
10 min
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Mini croissante pizza cu sunca si cascaval
Mini croissante pizza cu sunca si cascaval
6 porții
35 min
Foarte ușor
4.8 / 5
Rețetă Tarta cu foietaj si cirese
Tarta cu foietaj si cirese
8 porții
1h5m
Foarte ușor
4.9 / 5

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: