”Bucataria buna si vinul bun fac raiul pe pamant”

Vinul poate adauga savoare unui fel de mancare, ducand gustul pana la perfectiune. Desi nu exista reguli grele sau usoare cu privire la asocierea alimentelor cu vin, pentru ca in cele din urma este o chestiune de gust personal, exista reguli de baza pe care cunoscatorii de vin si expertii culinari ne recomanda sa le luam in considerare pentru a face alegeri bune.

Cand vine vorba de asocierea alimentelor cu vin, nu trebuie sa invatam formule matematice complicate, cateva reguli simple, ne ajuta cu succes sa facem pereche intre alimente si vin. Desigur, este distractiv sa experimentam, iar cu experienta vom fi capabili sa creem asocieri spectaculoase care sa imbunateasca semnificativ atat dish-ul cat si vinul.

Cele trei reguli importante care trebuie respectate atunci cand vine vorba de asocierea dintre vin si alimente sunt:

 1. Beti si mancati ceea ce va place - Alegeti un vin pe care ati dori sa-l beti de la sine, decat sa beti un vin care nu va place, crezand ca va imbunatati calitatea preparatului servit. In acest fel, chiar daca asocierea nu este perfecta, va veti bucura ceea ce beti, in cel mai rau caz, s-ar putea sa aveti nevoie de o gura de apa sau sa muscati dintr-o felie de paine. Acelasi lucru este valabil si pentru preparatele culinare/alimente: daca nu va place ficatul sub nici o forma sau varianta de gatire, nu va exista nicicand o asociere perfecta cu un vin anume, indiferent de cat de vechi, rafinat sau scump este.
 2. Realizati un echilibru - Luati in considerare greutatea ori masa, sau bogatia, atat a produselor alimentare cat si a vinului. Vinul si mancarea trebuie sa fie parteneri egali, niciunul nu trebuie sa-l acopere in gust si aroma pe celalalt. Daca reusiti sa creati un echilibru intre vin si preparatul servit, atunci veti fi siguri ca asocierea va fi una de succes. Acesta este secretul din spatele multor asocieri clasice dintre vin si alimente.
 3. Potriviti vinul la elementul cel mai important din dish - Acest lucru este critic pentru asocierea cu vinuri fine. Caracterul dominant al preparatului este dat de cele mai multe ori de de sos, condimente sau metoda de gatit, decat de ingredientul principal. Luati in considerare doua feluri de mancare cu carne de pui: Pui Marsala, cu crusta sa rumenita si un sos de vin si ciuperci, comparativ cu un piept de pui fiert intr-un sos de lamaie cremos. Aromele caramelizate din primul preparat le puteti echilibra cu un vin rosu, suplu, in timp ce simplitatea si aroma citricelor din al doilea, vor fi balansate de un vin alb.

Doua principii pot ajuta la potrivirea vinului cu alimente: principiul complementar si principiul de contrast. Principiul complementar presupune alegerea unui vin care este similar intr-un fel cu preparatul pe care aveti de gand sa-l serviti, in timp ce principiul de contrast (nu in mod surprinzator) presupune combinarea alimentelor cu vinuri care sunt diferite dintr-un anumit punct de vedere.

Caracteristicile unui vin care poate semana sau poate sa fie in contrast cu caracteristicile unui preparat sunt:

 • Aromele vinului: pamantesc, pe baza de plante, fructe, vegetale, etc;
 • Intensitatea aromei: Slab aromat, moderat aromat sau foarte aromat;
 • Textura vinului: clara si ferma sau moale si supla;
 • Corpolenta vinului: usoara, medie sau mare. De regula vinurile albe sunt mai putin corpolente, iar cele rosii mai corpolente.

Lista a vinurilor dupa corpolenta:

 • Vinuri albe usoare – Pinot gris, Pinot blanc, Riesling;
 • Vinuri albe medii spre grele – Tamaioasa Romaneasca, Chardonnay;
 • Vinuri rosii usoare – Pinot NoirVinuri rosii grele – Cabernet Sauvignon

Recomandari generale de servire a vinurilor in timpul mesei:

 • Vinurile reci se servesc inainte de vinurile baute la temperatura camerei.
 • Vinurile albe se servesc de regula inaintea vinurilor rosii.
 • Vinurile se servesc in ordine cronoligica: mai intai cele mai tinere, urmate de cele mai vechi si mai complexe.
 • Vinurile mai usoare se servesc inaintea celor mai mai grele.

Carnea de vita si miel: pentru aceste tipuri de carne selectati un vin rosu. De obicei, un vin rosu corpolent, cum ar fi Shiraz sau un amestec de Cabernet / Shiraz este o alegere buna. Cele mai bune vinuri adecvate includ Barbera, Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir si Zinfandel.

Pui: Vin alb este o alegere buna pentru carnea de pui. Pentru un pui la gratar sau friptura incercati sa asociati un Chardonnay. Pentru o carne de pui gatita intr-un sos bogat asociati un Shiraz sau Cabernet Sauvignon cu o corpolenta medie.

Pestele si fructele de mare: Pentru aceste selectați un vin alb din categoria Chardonnay, Riesling, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc si Gewürztraminer. Pestele la gratar (servit intreg) se potriveste bine cu Chardonnay, in timp ce o mancare consistenta de peste este excelenta alaturi de Pinot Noir.

Picant: Alegeti Riesling si Gewürztraminer dulce in cazul in care preparatul servit este picant. Dulceata acestor vinuri baute rapid poate compensa iuteala alimentelor. Nu asociati un Chardonnay la alimente picante, deoarece va avea un gust amar.

Vanat: Alegeti un vin rosu ca Sangiovese sau Shiraz

Preparate pe baza de tomate: asociati preparate pe baza de rosii (spaghete sau pizza) cu vinuri ca Barbera, Sangiovese ori Zinfandel

Carnea de rata, prepelita: Asociati-o cu un Pinot Noir sau cu un Shiraz.

Branza: vinurile corpolente merg bine cu cascaval (ex: un Shiraz corpolent se poate servi alaturi de branza Cheddar). Branza moale si uscata se poate asocia cu Riesling, Marsanne sau Viogner. Vinul dulce este o alegere perfecta pentru branza albastra.

Deserturi: Vinurile dulci sunt o alegere buna, cu conditia ca desertul sa nu fie la fel de dulce ca vinul.