Carnea de curcan - O alternativa sanatoasa a consumului de carne!

Tuesday 18 June 2013 21:06
Carnea de curcan - O alternativa sanatoasa a consumului de carne!

Curcanul este o pasare mare de curte, de origine americana, care a fost introdus in Europa prin secolul al XIV-lea, in prezent fiind crescut aproape in intreaga lume. Carnea de curcan este o sursa excelenta de proteine si vitamine din complexul B. Este cea mai buna alternativa la carnea de pui si astazi se gaseste in aproape orice supermarket sau hypermarket. Este un produs indicat in diversificarea alimentatiei copiilor, deoarece are o calitate mai buna, are mai putine toxine si este mai usor de digerat. Pentru a beneficia de calitate, conteaza foarte mult modul in care sunt crescute pasarile: fara hrana care asigura ingrasarea fortata, fara hormoni, sa fie crescute la sol si in spatii aerisite.

Carnea de curcan este vanduta in diverse forme, fie ca pasare intreaga ori transata. Cele mai comercializate sunt: (pieptul, carne alba), pulpa intreaga (carne rosie), spatele, aripile. Pasarea intreaga se gateste traditional la cuptor, umplut, iar bucatile separate pot fi gatite ca diverse mancaruri, la gratar, la cuptor sau fierte.

Argumente pro consumului de carne de curcan:

  • este o sursa bogata de proteine: ofera cele mai multe proteine per portie compartiv cu carnea de pui, vita sau porc;
  • carnea fara piele are un continut scazut de grasimi. Carnea alba a curcanului are mai putini kJ si mai putine grasimi decat carnea rosie. Un curcan tipic este format din 70% carne alba si 30% carne rosie. Carnea alba de curcan are cel mai scazut procent de calorii decat orice alt tip de carne, inclusiv de pui;
  • este, de asemenea, o sursa de vitamina B6, niacina, fier, riboflavina, zinc si vitaminele B6 si B12, substante nutritive care sunt esentiale pentru producerea de energie organismului;
  • este scazuta in colesterol, are mai putine grasimi saturate decat orice alta carne, are un indice glicemic mic si poate ajuta la mentinerea nivelului de insulina stabil;
  • contine triptofan aminoacid, care produce serotonina si joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar;
  • este, de asemenea, o sursa de seleniu, care este esentiala pentru metabolismul hormonilor tiroidieni. Aceasta stimuleaza imunitatea si actioneaza ca un antioxidant.

100g carne de curcan contine: 33g proteine, 8g grasimi (omega 3 0.12g, omega 6 1.8 g)vitamine: niacina 7 mg, acid folic 7 mcg;minerale: calciu 24mg, fier 2 mg, magneziu 31mg, fosfor 238 mg, seleniu 33mcg (50% din necesarul zilnic), sodiu 71 mcg, zinc 2 mg;aminoacizi: triptofan 0.35g (115% din necesarul zilnic); 214 calorii



Comentarii

Notează articolul:

Madi, 17/06/2022

Am facut sarmale in foi de varza acra din pulpa de curcan si au iesit minunate. Deci se poate si cu varza acra.

(0) (0) abuz
03/02/2016

Informatii minunate..

(0) (0) abuz
08/09/2015

EXCELENT.MAI ALES FĂCUT UMPLUT ŞI LA CUPTOR.CORNELIU-ONEŞTI BC.

(0) (0) abuz
nanabrate, 07/09/2015

Foarte utila informatia si mai ales de retinut si APLICAT!
Multumim!

(0) (0) abuz
07/09/2015

INteresant si util in acelasi timp!
Totusi....cum putem identifica curcanul crescut "curat" de cel crescut cu hormoni de crestere????
Cornel

(0) (0) abuz
20/03/2015

Ok!

(0) (0) abuz
20/03/2015

Foarte interesant.

(0) (0) abuz
15/01/2015

Folosim din plin aceasta carne

(0) (0) abuz
26/12/2014

La multi ani si la mai mare!!!

(1) (0) abuz
31/01/2014

Informatii prestioasa..de retinut si aplicat pe viitor in meniu,inlocuind carnea de pui,porc.

(1) (0) abuz