Foietajul sau aluatul frantuzesc

Foietajul este un produs de patiserie originar din Franta, inventat in secolul al XVII-lea de catre Claudius Gele, un ajutor de patiser, care a vrut sa-i pregateasca tatalui bolnav, aflat sub regim alimentar, o paine mai speciala. Asa ca a facut un aluat din faina, unt, otet, sare si apa, pe care l-a pliat si turat de 10 ori, dupa care l-a pus la copt. Spre surprinderea sa, „painea” rezultata avea forma, dimensiune si gust diferite fata de cea obisnuita.

Aluatul de foietaj este un preparat pe care nu orice gospodina se incumeta sa-l pregateasca, asa ca multe apeleaza la aluatul congelat comercializat. Secretul aluatului de foietaj, care nu are nevoie de niciun agent de crestere, sta in modalitatea speciala in care este pregatit.

Niciun alt preparat culinar nu este atat de pufos, usor si crocant.

Aluatul congelat pentru foietaj este ideal atat pentru preparate sarate, cat si pentru deserturi. Se poate prepara simplu (saleuri fara umplutura, cu topping de cascaval, mac, susan sau chimen) sau cu diverse umpluturi (carne, legume, ciocolata, nuci, fructe, etc).

Haideti sa vedem ce retete am selectat!