Mararul - planta aromatica, conservant excelent si remediu digestivUtilizat din antichitate de romani, greci si egipteni in special pentru proprietatile sale terapeutice, mararul este planta aromatica, un conservant excelent, un remediu digestiv si o sursa importanta de fitoestrogeni.

Ca sa condimentezi si sa faci o mancare perfect echilibrata din punct de vedere al aromelor iti trebuie “putina” experienta culinara si multe incercari gastronomice. Folosirea plantelor aromatice la prepararea mancarurilor presupune un anumit rafinament culinar. Una din plantele aromatice des folosita in bucataria romaneasca este si mararul.

Alaturi de patrunjel, leustean, frunze de telina si cimbru, mararul este deopotriva un condiment si un conservant excelent.

Rolul lui in prepararea mancarurilor este acela de a adauga arome, dar si de a completa gustul, mai ales in stare proaspata, cand dezvolta arome deosebite.

Aroma sa puternica, picanta, se potriveste pentru mancarurile de legume, salate, omlete, peste sau branza. Este foarte apreciat in cremele de branza, unt cu verdeata, salate de cruditati, sosuri, preparate din peste, fructe de mare sau legume.

Pus in ciorbe sau in tocanite, el prelungeste “termenul de valabilitate” al acestora cu cel putin 24 de ore, deoarece uleiul volatil pe care il contine impiedica declansarea proceselor de fermentatie. Isi pierde aroma cand este uscat, dar se poate conserva foarte bine in sare sau prin congelare.

Se asociaza foarte bine cu patrunjelul in ciorbe, mai ales de perisoare. Da o savoare deosebita castraveciorilor murati de vara sau verzei albe murate vara. Adaugat la pastaile de fasole cu usturoi, mararul confera preparatului un gust desavarsit.

Cum se pastreaza? Se pastreaza proaspat in frigider, intr-un pahar cu apa si acoperit cu un prosop de hartie umed. Pastrat asa, mararul isi pastreaza fermitatea chiar si 3-4 zile. Se mai poate toca si pune in pungi in congelator. Se spala si se usuca foarte bine in prelabil. Atentie, nu se pune mararul ud in pungi in congelator, deoarece inghetat se deterioreaza.