Prazul este o leguma versatila de primavara, care tocat si combinat cu morcov, telina si ceapa, face o baza excelenta pentru supe sau tocane. Aroma sa usoara, dulce, se poate asocia cu unt si smantana in sosuri, sufleuri si gratinate.
Cu o aroma mai delicata si mai dulce decat ceapa, prazul adauga o nota subtila unor retete fara sa acopere alte arome care sunt prezente. Desi prazul este disponibil pe tot parcursul anului, sezonul lui este toamna si in prima parte a primaverii.
Ca sa-l pregatiti: Indepartati mustatile radacinei si frunzele verzi dure. Taiati in jumatate pe lungime si spalati sub jet de apa tulpina. Prazul poate fi fiert, inabusit, facut la abur, sub forma de piure sau tocana.
Se poate asocia cu: peste, bacon, sos bechamel, sfecla, pesmet, unt, branza, smantana, sos olandez, lamaie, mustar, ulei de masline, parmezan, patrunjel, mazare, cartofi, vin rosu, cimbru, rosii, vinegreta.
Pastrare: Puteti pastra prazul netaiat si nespalat in frigider, invelit usor intr-o punga, pentru o saptamana sau doua.
Comentarii:
Deosebite Rețete !
Foarte bune retete, completate si cu experienta personala poti obtine mancaruri,bune si appreciate de gurmanzi!
Sanatate curata!
Datorita filmului "Nea` Marin Miliardar" exista asocierea "praz-olteni". Maritata fiind cu un oltean, intr-o buna zi, "zisei" sa-i pregatesc o mancarica de praz cu masline. "Oaleleiii muicaaaa" , amu` olteanu` meu nu mancase niciodata asa ceva, doar praz crud si ala rar.
Morala:
Insoara-te cu o munteanca, ca sa treci cu adevarat Oltu!
:) Numa` bine !
Ceva pentru olteni!
Toate mincarurile cu praz sunt delicioase si sanatoase.Consumati la fiecare masa praz !
Excelant !