Petitchef

Paine rustica de cartofi

Altele
6 porții
15 min
20 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 6
680 g cartofi galbeni fainosi cantariti cu coaja

650-660 faina speciala pentru paine

120 ml apa in care au fiert cartofii

4 lingurite sare

25 g drojdie proaspata

1 lingurita zahar

3 linguri ulei de masline

Preparare

  • Spalam cartofii foarte bine si ii punem la fiert cu 2 lingurite de sare.Dupa ce au fiert,ii lasam la racit,apoi ii curatam si ii aducem in stadiul de piure. Frecam drojdia cu 1 lingurita de zahar ,apoi o amestecam cu 120 ml din apa in care au fiert cartofii.Apa nu trebuie sa fie fierbinte,ci doar calduta. Adaugam piure-ul peste faina,si framantam pana obtinem un aluat sfaramicios.
  • E la faza asta m-am speriat,crezand ca am scris gresit cantitatile si am mai adaugam un strop de apa.Insa cantitatile erau de fapt exacte.Doar ca eu folosesc mereu amestecuri de faini,si de data asta am avut un bun procentaj de faina de grau dur,care absoarbe lichidele in mod divers.
  • Acum adaugam drojdia si uleiul de masline.La inceput,poate fi greu de lucrat,insa dupa 1-2 minute de framantat va deveni o biluta compacta si elastica. Lasam 1 ora la crescut,dupa care rasturnam aluatul pe masa de lucru si il impartim in doua bucati. Aplatizam fiecare bucata de aluat dupa care o rulam pe lungime pana obtinem un sul.
  • Unim capetele sulului si intoarcem painica cu fundul in sus astfel incat cusatura sa fie in partea de jos. Asezam painile pe un servet pudrat cu faina, le pudram si pe ele cu faina si le acoperim cu alt servet. Le lasam sa creasca 35-40 minute.
  • Preincalzim cuptorul la 190 grade cu un vas cu apa fierbinte in el,si cu tava pe fundul careia vom coace painile.Cand s-a incins cuptorul, scoatem repede tava, rasturnam painicile pe fundul ei deci intoarcem tava cu fundul in sus astfel incat cusatura painii sa fie deasupra. Aici dupa 10 minute de cuptor. Mie mi-a crapat pe lateral,insa tot frumoasa a iesit.
  • Bagam repede tava cu painile la cuptor lasam vasul cu apa doar pentru primele 10 minute,dupa care il scoatem cu o miscare ultrasonica. Lasam la copt timp de 45-50 minute iar in ultimele 10 minute, o coacem cu usa usor intredeschisa,ajutandu-ne de coada unei linguri de lemn. Aici cele 2 feliute dintr-un capat,pe care am reusit sa le salvez pentru poza.

Poze

Paine rustica de cartofi, poza 1
Paine rustica de cartofi, poza 2

Întrebări:




Comentarii:

28/12/2013

Buna reteta

(0) (0) Abuz
shark11, 30/08/2013

Salivez!

(0) (0) Abuz
14/08/2012

Delicios!!!

(0) (0) Abuz
29/11/2011

Super

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate = 

Rețete inrudite

Rețetă Paine rustica rapida
Paine rustica rapida
4 porții
1h10m
Foarte ușor
3.3 / 5
Rețetă Paine rustica (raw vegan)
Paine rustica (raw vegan)
8 porții
1h30m
Foarte ușor
4.8 / 5
Rețetă Paine de casa cu cartofi
Paine de casa cu cartofi
2 porții
1h30m
Ușor
4.5 / 5
Rețetă Paine toast - de casa
Paine toast - de casa
15 porții
2h35m
Ușor
1 / 5
Rețetă Paine impletita aromata cu pesto
Paine impletita aromata cu pesto
4 porții
2h50m
Foarte ușor

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.