Petitchef

Carne de porc, vit?, vi?el sau miel la gr?tar

Carne de porc, vit?, vi?el sau miel la gr?tar
De la porc se întrebuin?eaz? pentru gr?tar tot mu?chiul de o parte ?i de alta a coloanei vertebrale, pîn? sus la ceaf?; este carnea cea mai fraged?, cu musculatura cea mai moale. Carnea se taie în felii de 2?3 cm grosime cu sau f?r? vertebra (coasta) de care este prins?. Se las? feliile a?a groase, nu se bat cu ciocanul; se trec prin untdelemn (pus pe o farfurie) sau se ung cu o pensul?, mai ales cele care nu au gr?sime între fibrele de carne, se a?az? nes?rate pe gr?tarul încins ?i se frig dup? îndrum?rile date la ?Fripturi la gr?tar”.
Friptura se serve?te pe m?sur? ce este gata, cu buc??ele de unt ?i felii de l?mîie sau cu mujdei de usturoi; nu se a?teapt? pîn? cînd se frig toate buc??ile, deoarece î?i pierd savoarea ?i aroma.
Mu?chiule?ii de porc se taie, pe grosime, în felii de 3?4 cm grosime care se apas?, apoi, cu pumnul ca s? se niveleze, se trec prin untdelemn ?i se a?az? pe gr?tar, unde se las? pîn? cînd se rumenesc pe ambele p?r?i, cea 15 minute.
De la vac? ?i vi?el, de asemenea, se întrebuin?eaz? pentru gr?tar mu?chii din ambele p?r?i ale coloanei vertebrale care, apoi, se taie în felii de 2?3 cm grosime, împreun? cu vertebra respectiv?. Partea cu coaste formeaz? antri-coatele, iar partea f?r? coaste, vrâbioarele, care se vor t?ia în felii de 2?3 cm grosime. Este mai indicat s? fie tran?ate de c?tre m?celar atît cotletele de porc, cît ?i antricoatele sau vr?bioarele de vit?, deoarece osul este mai greu de t?iat; carnea se frige împreuna cu osul, pentru a-?i men?ine mai bine forma (s? nu se strîng?).
Mu?chii de bovine tinere sau mature care se afl? în regiunea rinichilor, lîng? coloana vertebrala, de asemenea, sînt foarte adecva?i pentru gr?tar. Din mu?chiul de vit? se prepar? biftecul. Carnea se taie transversal, pe fibre, în felii de 5?6 cm grosime care, apoi, se preseaz? pu?in cu pumnul, ca s? se niveleze ?i s? r?mîn? ele cea 3 cm grosime. Feliile se trec bine prin untdelemn, se a?az? pe gr?tarul încins, nes?rate, se frig cîte 5?6 minute pe fiecare parte, dac? mu?chiul este proasp?t, pentru ca mijlocul s? r?mîn? mai pu?in fript. Se pot frige chiar ?i mai pu?in timp, dac? se dore?te ca mijlocul sa fie în sînge. Se servesc cu buc??ele de unt, trecute prin p?trunjel tocat ?i cu felii de lamîie.
De la miel tîn?r de 3?5 kg, se preteaz? pentru gr?tar partea mai c?rnoas?, f?r? prea multe pieli?e. Se taie în buc??i de m?rime potrivit?, nu mai groase de 2?3 cm, se trec prin untdelemn, se a?az? pe gr?tarul încins ?i se rumenesc pe ambele p?r?i. Se servesc, cum s-a ar?tat la ?Fripturi la gr?tar”.
/> title="Toate retetele sunt pe Petitchef" src="http://www.petitchef.ro/hit.php?site_id=12858" border="0" alt="Toate retetele sunt pe Petitchef" /> />







Punctează această reţetă:

Rețete inrudite


Rețete

Articole conexe

Am plecat la colindat, la piftii de degustat...Am plecat la colindat, la piftii de degustat...„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!Fasolea cu carnati – o delicatesa sau o mancare rustica?Fasolea cu carnati – o delicatesa sau o mancare rustica?

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: