Ce să gătești în august? 10 rețete ușoare, de sezon

Friday 1 August 2025 11:27 - Daniele Mainieri
Ce să gătești în august? 10 rețete ușoare, de sezon

August este cea mai aglomerată lună de vară: soarele strălucește puternic, zilele sunt lungi, iar natura ne oferă o varietate extraordinară de fructe și legume de sezon, colorate, bogate în arome și perfecte pentru gătit proaspăt și ușor . A profita de ingredientele lunii nu este doar o alegere sănătoasă și durabilă, ci și o strategie câștigătoare pentru a aduce pe masă mai multe preparate delicioase și nutritive.

În acest articol veți descoperi care sunt ingredientele de sezon în luna august și cum să le folosiți creativ cu rețete ușoare, rapide și gustoase, ideale pentru a înfrunta căldura cu plăcere și sănătate.


1. Pepenele galben

Pepenele este format din aproximativ 90% apă, ceea ce îl face un aliat excelent împotriva deshidratării. Conține betacaroten, precursorul vitaminei A, care protejează pielea și favorizează bronzul.

Frigarui aperitiv cu pepene, sunca, rozmarinRețetă Frigarui aperitiv cu pepene, sunca, rozmarin

Combinati pepenele galben+ sunca presata (sau jambon) si realizati frigarui aperitiv, colorate si parfumate. Renuntati la betisoarele de lemn si optati in schimb pentru ... crengute de rozmarin.

2. Ardeii

Ardeii, fie ei roșii, galbeni sau verzi, sunt printre cele mai populare legume de vară. Bogați în vitamina C (mai mult decât citricele!), fibre și antioxidanți, contribuie la întărirea sistemului imunitar și la combaterea îmbătrânirii celulare. Varianta roșie este mai dulce, cea verde mai ierboasă, iar cea galbenă mai delicată.

Ardei copți în air fryer, perfecți pentru vară!Rețetă Ardei copți în air fryer, perfecți pentru vară!

Foarte ușor de preparat, rapid și economic, această rețetă de ardei copți în friteuza cu aer va deveni un must-have în pregătirile noastre de vară :-) Avantajul acestei rețete este că poate fi folosită în diferite moduri: ca garnitură pentru...

3. Pepenele roșu

Cunoscut și sub numele de pepene roșu, pepenele roșu este fructul simbol al verii. Compus din mai mult de 95% apă, este ideal pentru revigorarea organismului în zilele caniculare. Este o sursă naturală de licopen, un antioxidant puternic care protejează pielea de daunele solare și susține sistemul cardiovascular. Are foarte puține calorii și o putere de sațietate ridicată.

Pizza cu fructeRețetă Pizza cu fructe

O altfel de pizza...racoritoare, simpla si cu putine calorii. Suna tentant!

4. Castraveții

Castravetele este o legumă super hidratantă, cu foarte puține calorii și un conținut ridicat de potasiu, siliciu și vitamina K. Excelent pentru sănătatea pielii și împotriva retenției de apă, este perfect crud, dar și marinat.

Cupcakes vegane din castraveteRețetă Cupcakes vegane din castravete

Încercăm bucătăria vegană, știți cea care exclude toate alimentele de origine animală. Așa că vă oferim o idee de rețetă proaspătă și originală pentru a vă însoți aperitivul ;-)

5. Piersicile

Piersicile sunt bogate în vitamina C, potasiu, fibre și compuși fenolici care au efecte antioxidante și antiinflamatoare. Sunt răcoritoare, suculente și foarte digerabile. Există mai multe varietăți (galbene, albe, nectarine), toate fiind excelente atât crude, cât și gătite sau la grătar.

Salată dulce-sărată cu piersici prăjite, rucola și burrata (aromele dulci ale verii)Rețetă Salată dulce-sărată cu piersici prăjite, rucola și burrata (aromele dulci ale verii)

Fructe într-o salata savuroasă? Da, da! Și te putem asigura că această combinația de arome te va face să cedezi ♥ La prima vedere, am fost reticenți la ideea de a adăuga piersici prăjite în salata noastră. Și apoi a venit timpul degustării și...

6. Dovleceii

Dovlecelul este leguma de vară prin excelență: ușor, digerabil și potrivit pentru toate tipurile de gătit. Bogate în apă, potasiu și vitamina B9, ele favorizează diureza și ajută la purificarea organismului.

Dovlecei marinați, carpaccio de legume perfect pentru vară!Rețetă Dovlecei marinați, carpaccio de legume perfect pentru vară!

Descoperă o rețetă de vară super răcoritoare: dovlecel marinat crud ! Absolut perfect ca aperitiv, garnitură sau chiar pentru a-ți orna pâinea prăjită sau sandvișurile, de exemplu. Pentru a pregăti acest fel de mâncare proaspăt și delicios, folosim...

7. Smochinele

Smochinele sunt mici cufere cu comori de dulceață și nutrienți. Furnizează energie naturală, fibre, calciu și minerale. Au proprietăți digestive și ajută la regularizarea intestinului. Aroma lor intensă le face perfecte pentru contrastele dulce-sărat.

Tartine cu smochine, brânză proaspătă de capră, miere și rozmarinRețetă Tartine cu smochine, brânză proaspătă de capră, miere și rozmarin

Sezonul smochinelor a început și întrucât este scurt, suntem hotărâți să profităm de el! Aceste fructe pot fi folosite la nesfârșit: într-o salată, sub formă de tartă, în risotto. Astăzi am decis să facem bruschette cu brânză proaspătă de capră,...

8. Vinetele

Vinetele conțin nasunină, un antioxidant puternic care se găsește în coaja închisă la culoare, care ajută la protejarea celulelor creierului. Sunt foarte versatile, dar trebuie întotdeauna gătite. Se pretează la mâncăruri tradiționale (parmigiana, caponata) și la soluții moderne, ușoare.

Paste alla norma - paste siciliene cu vineteRețetă Paste alla norma - paste siciliene cu vinete

Pregătește-te să mergi în Catania în Sicilia , unde note delicate de vinete la grătar , roșii suculente și ricotta moale se combină pentru a crea un preparat delicios de vară. Această rețetă „Pasta alla Norma” este atât de ușor de făcut, pe cât...

9. Prunele

Prunele (sau prunele uscate) sunt fructe suculente și răcoritoare, ideale împotriva constipației datorită conținutului lor de fibre și sorbitol. Conțin vitaminele A, B, C și antioxidanți utili pentru bunăstarea generală. Coaja este bogată în antociani, care sunt buni pentru microcirculație și pentru piele.


10. Rucola

Rucola este o legumă cu frunze cu o aromă intensă și picantă. Conține glucosinolați, care susțin detoxifierea ficatului, precum și vitamina C și acid folic. Este excelentă crudă, în pesto sau pentru a înveseli salatele.

Pesto de rucola - proaspăt și cremos - gata în 5 minuteRețetă Pesto de rucola - proaspăt și cremos - gata în 5 minute

Prima dată când am gustat pesto de rucola a fost din greșeală. Eram convinsă că este calssico alla genovese , dar la prima degustare am fost frapată de acel gust ușor amar și proaspăt , diferit și surprinzător. De atunci, a devenit unul dintre...

Daniele MainieriDaniele Mainieri
În fiecare zi mă cufund în lumea gătitului, căutând noi rețete și arome pe care să le împărtășesc: de la preparatul bunicii până la cele mai noi tendințe alimentare. Lucrez în comunicarea alimentară de peste 10 ani!

Comentarii

Notează articolul:
3.1/5, 10 voturi 1 comentariu

pHqghUme

E

abuz