Chimenul, cel mai vechi condiment?Folosite drept condiment cu 5000 de ani in urma, in Mesopotamia, semintele de chimen sunt astazi folosite intregi sau macinate, in bucatariile europene si nordice ale lumii.

Chimenul (Carum carvi) este o planta bienala din familia Apiaceae, originara din Europa si Asia de Vest. Fructe de chimen (in mod eronat numite seminte) sunt achene in forma de semiluna, in jur de 2 mm lungime. Ele sunt folosite ca un condiment in paine, in special la painea de secara, utilizat in lichioruri, musaca sau la acrirea verzei. De asemenea, este utilizat pentru a adauga aroma la branzeturi.

Daca in Roma Antica, bucatari asezonau carnatii cu seminte de chimen, astazi chimenul este utilizat intr-o gama larga de preparate dulci si sarate, de la cartofi, branza, biscuiti si prajituri, pana la bauturi precum gin si rachiu. Chimenul este frecvent intalnit in Europa si foarte folosit in tarile vorbitoare de limba germana, dand un gust caracteristic preparatelor din carne, legume si painii de secara. Maghiarii au propria lor reteta de gulas cu chimen.
Chimenului i se spunea in limba vechilor greci kyminon, iar in ebraica kammon, care se pare ca si ei i-au imprumutat numele de la egipteni. Denumirea romaneasca se crede ca ar fi adaptata din bulgara (chimin).
Aroma chimenului este usor dulce si intepatoare, iar gustul este picant. Semintele de chimen sunt de culoare maro inchis, si pot fi cumparate intregi sau macinate. In ambele cazuri, se depoziteaza in containere (borcane, cutii) bine inchise, la adapost de lumina, caldura si umezeala. Astfel depozitate, isi pot pastra calitatile cel putin 6 luni.

Puteti folosi semintele de chimen in propria bucatarie, iar daca duceti lipsa de inspiratie, va sarim in ajutor cu cateva exemple:
  • Folositi-l la aromatizarea painii, a biscuitilor, prajiturilor si branzei;
  • Adaugati seminte de chimen la varza murata, oferind acesteia un gust aparte;
  • Folositi seminte de chimen intr-o salata de morcovi sau salata de varza;
  • Faceti un ceai de chimen pentru a imbunatati digestia;
  • Utilizati chimenul la felurile de mancare cu verdeata: sotati usor verdeata impreuna cu cateva seminte de chimen.