In mod normal baza o reprezinta 1 kg de faina, la care se calculeaza celelalte ingrediente. injumatatit insa totul deoarece nu vrut o cantitate prea mare de sfinti. Mi-au iesit in acest fel 8 bucati potrivite. Facut o maia. Drojdia muiat cu putin lapte caldut si o lingurita de zahar. Trebuie avut grija sa nu fie fierbinte, altfel nu mai creste aluatul.
Amestecat separat 3 linguri de faina cu putin lapte cald, avand grija sa nu se faca cocoloase. Se adauga la aceasta amestecul de drojdie si se bate bine pana face basici. Presarat faina peste acoperit cu un prosop de bucatarie si lasat maiaua la crescut intr-un loc caldut (langa calorifer, in cazul meu).
Galbenusurile frecat initial cu un praf de sare (sa se inchida la culoare) apoi cu zaharul tos, pana devin albe si spumoase.
Dupa ce maiaua a crescut, se adauga la restul de faina. Treptat se adauga galbenusurile, laptele caldut, si se framanta aluatul. Se adauga si untul topit si romul si se framanta in continuare. In cazul in care aluatul este prea tare se mai poate adauga putin lapte caldut. lasat aluatul la crescut 3 ore.
Cand a crescut trecut la modelarea sfintilor. impartit aluatul in 8 bucati, pe cat posibil egale. Fiecare bucata se ruleaza dupa cum puteti observa in poze, in forma de opturiDin nefericire sunt complet afona in ceea ce priveste orientarea si marimea, nu mi-au iesit doi sfinti la fel oricat straduit. Asezat sfintii pe o tava cu hartie de copt dat la cuptor la foc potrivit pana se rumenesc.
In timp ce sfintii sunt in cuptor se pregateste siropul. Intr-o oala pe foc se pun in proportia de 2 la 1 apa si zahar si se lasa la topit. Se amesteca nuca macinata cu zaharul vanilat. Intr-o alta farfurie se toarna mierea de albine. Aceasta poate fi in prealabil incalzita, e mai usor de lucrat cu ea, desi nu avut probleme.Dupa ce sfintii se scot din cuptor si s-au racorit, se moaie unul cate unul in sirop, apoi doar cu fata in miere si apoi se tavalesc prin nuca. folosit o furculita cu care intepat, si apoi lucrat repede repede: sirop, miere, nuca.
Comentarii (27):
Ce pofta mi s-a facut
Mi-a iesit! Exceptand faptul ca mi-au crescut ca niste porcusori in cuptor, au fost ok :D
O reteta foarte buna!
;)
Fuoarte buni!!!!!
Si eu am facut dupa reteta asta da multumesc
Asa facea si bunica mea
Intr-adevar sfinti de pe vremea bunicii foarte gustosi foarte aspectosi si foarte usor de facut multumesc pentru reteta
Bravo
Acum o incerc si eu si mi se pare usor de preparat..abia astept sa ii termin :) multumesc pt reteta