Petitchef

Crema de zahar ars

Desert
8 porții
5 min
55 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 8
150 g zahar tos, pentru caramel

8 oua

1 litru lapte proaspat, 3,5% grasime

200 g zahar tos aromat cu batoane de vanilie

50 g stafide sultane

50 g amestec de stafide negre cu stafide sultana

2 linguri de brandy

2 linguri de apa clocotita

Preparare

  • Se combina brandy cu apa clocotita si cu amestecul de stafide. Se lasa stafidele la hidratat pana ce este gata crema de zahar ars.
  • Intr-o cratita mare, cu pereti nu prea inalti, se asterne intr-un strat uniform zaharul pentru caramel. Se pune pe flacara mica si se lasa sa se incinga. Atunci cand apar primele locuri in care a inceput caramelizarea (zaharul capata culoare bruna) se amesteca cu coada unei linguri de lemn, rotind-o in cercuri mici si incorporand treptat zaharul din jurul zonei de caramelizare.
  • Se procedeaza astfel in toate zonele de inceput ale caramelizarii, pentru a asigura uniformitatea procesului si a evita arderea zaharului pe unele portiuni. Cand tot zaharul este de culoare bruna si incepe sa se formeze spuma, se ia cratita de pe foc si se roteste, inclinata, pentru ca siropul caramel sa acopere si peretii laterali, pana la jumatate din inaltimea cratitei. Se lasa apoi sa se raceasca.
  • Se freaca ouale cu zaharul aromat cu vanilie, intr-un castron mare (circa 2 litri capacitate), folosind un tel in forma de para. Zaharul se adauga treptat, amestecand bine, ca sa fie corect incorporat. Mixtura se va ingrosa simtitor pe masura ce se adauga zahar.
  • Se adauga apoi laptele, amestecand continuu.
    Se toarna compozitia in cratita cu zahar ars. Se introduce apoi cratita in cuptorul incins la 190-200 °C, asezata in bain marie, intr-o tava mare de copt. Stratul de apa trebuie sa se ridice cam la jumatatea inaltimii stratului de compozitie.
  • Se desprinde crema de cratita trecand lama unui cutit ascutit de-a lungul peretilor acesteia; se scoate prin rasturnare rapida, intr-o farfurie mare, cu margini ridicate. Daca cratita are pereti inalti, crema va cadea de la o inaltime mai mare si este pobibil sa se rupa la contactul cu farfuria. Stafidele, care au cazut la fundul cratitei in timpul racirii, sunt acum deasupra cremei.
  • Daca crema nu are destul sirop, se pun in cratita 150 ml apa si se fierbe incet, pana se topeste zaharul. Siropul obtinut se adauga la crema. Se serveste crema rece, feliata, ornata cu stafide rehidratate, cu sau fara frisca.



Comentarii:

22/08/2019

Stafide ?!!! în crema de zahar ars ?!!!
daca puneti o lingura de apa cand topiti zaharul, acesta nu se arde si crema nu mai căpăta gustul amar

(1) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Crema de zahar ars/ creme caramel
Crema de zahar ars/ creme caramel
8 porții
50 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Crema de zahar ars cu lapte de cocos
Crema de zahar ars cu lapte de cocos
10 porții
50 min
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Crema de zahar ars
Crema de zahar ars
1 porții
1h30m
Dificil
4.7 / 5
Rețetă Crema de vanilie - crema de patiserie
Crema de vanilie - crema de patiserie
4 porții
20 min
Foarte ușor
3.3 / 5
Rețetă Crema diplomat
Crema diplomat
8 porții
30 min
Foarte ușor
3 / 5
Rețetă Crema cu alune (desert vegan si fara gluten)
Crema cu alune (desert vegan si fara gluten)
2 porții
15 min
Foarte ușor
5 / 5

Rețete

Articole conexe

Crema catalana - verisoara cremei de zahar arsCrema catalana - verisoara cremei de zahar arsCum sa faci supa crema!Cum sa faci supa crema!Crema de branzaCrema de branza

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: