Scovergi - rețetă de post
pentru zilele în care țineți post....
Ingrediente
Preparare
- Cernem făina cu sarea într-un castron.
În mijloc facem o gaură și punem drojdia, zahărul și apa călduță.
Amestecăm ușor cu o lingură de lemn până aluatul capătă consistență, după care se transferă pe o planșetă presărată cu făină și frământăm bine.
Se pune aluatul într-un castron, se acoperă cu un șervet și se lasă la crescut în loc cald pentru 40-50 minute.
Se întinde aluatul foarte subțire, se taie în pătrățele (sau dreptunghiuri- cu cât forma e mai neregulată e mai gustoasă :)).
Fiecare pătrățel se taie pe mijloc și se introduce unul din colțuri prin gaură.
Se prăjesc în ulei încins, aprox. 10 secunde pe fiecare parte, atenție să nu le ardeți.
Se scot pe un prosop de hârtie să se absoarbă surplusul de ulei.
Se servesc atât calde, cât și reci pudrate cu zahăr pudră.
Poftă bună!
PS: Sunt foarte bune și cu zahăr tos.
Întrebări
Poze cu rețata gătită de membri
Comentarii
anonymous
Astea le gatesc din copilarie, ca la mama acasa. e un desert usor pt. post.
anonymous
Noi le numeam minciunele!Aceasta reteta imi aduce aminte de vremurile copilariei, cand nu prea au fost multe ingrediente la indemana si cu toate acestea bunicutele si mamele noastre puneau asa ceva pe masa duminica!De cate ori fac, ma apuca nostalgia!
anonymous
Sunt fragede si f.bune...rapide si gustoase !
anonymous
Astea sunt ciurigai, sau minciunele !
anonymous
In Ardeal se mai numesc Ciurigaua sau scoruse,le mincam cu pofta inca de copii mici.Foarte gustoase cu coaja de lamie rasa in aluat.Bravo pentru reteta,in amintirea bunicei si mamei mele care le faceau in fiecare Duminica.sarbatori fericite tuturos si multa sanatate.
constanta_s2014
Nu sunt nici scovergi nici minciunele! Sunt gogosi de post cu forma de minciunele. Scovergile(langosi, in Ardeal), se fac intr-adevar cu drojdie dar forma este de disc, pe cand minciunelele(ciurigai, in Ardeal), se fac din din aluat fara drojdie, doar faina si ou, ca cel pentru taitei, si li se da forma asta rasucita, ca o fundita. Minciunele trebuie sa fie crocante integral si goale in interior ca de aia li se spune "minciunele", scovergile trebuie sa fie crocante in exterior si pufoase in interior iar gogosile, ca cele din aceasta reteta, trebuie sa fie complet pufoase.
cris_nedelcovici
Foarte bune...indiferent de cum le botezi !
anonymous
In Ardeal,la tara, scovergile sunt clatitele!
mcab
Va place sa contrazice-ti , probabil cel care a scria reteta este dintr-o zona unde se numeau scovergi , Este asa mare greseala ?
anonymous
Zaharul e de dulce, deci nu e de post! Iar scovergile din Regat sunt langosele din Ardeal.



Punctează această reţetă