Petitchef

Smochine coapte cu prosciuto si mascarpone in sos de coacaze

Felul principal
6 porții
30 min
30 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 6
4 smochine proaspete si bine coapte

4 feliute de prosciuto crudo

1 cutiuta de mascarpone

3-4 crengute de coacaze proaspete

7-8 mieji de nuca maruntit mai grosier

1 lingura de migdale feliate

1/2 cana de vin alb sec

4 lingurite de miere

1/2 lingurita de amidon

3-4 cm de ghimbir razuit proaspat

2 lingurite de suc de limeta

1 lingurita de scortisoara macinata

1 lingurita de otet balsamic

4 frunzulite de busuioc pentru ornare

Preparare

  • Migdale feliate si miejii de nuca. Smochinele le spalam cu mare grija in apa rece, Sa nu apasam tare pe ele, sa nu le spargem.
  • Apoi cu un cutit foarte bine ascutit, facem 2 crestaturi in forma de cruce, nu pana la capatul fructului, ci doar atat cat sa putem sa le desfacem ca sa formam o senzatie ca avem o floare.
  • Pregatim intre timp cuptorul. Il incingem la 180ºC. Tapetam o tavita pentru cuptor cu foaie de copt. Punem smochinele in tavita. In interiorul smochinelor crestate, stropim cu putin otet balsamic, presaram scortisoara, punem 1/2 de lingurita de unt si 1/2 lingurita de miere.
  • Introducem tavita cu smochinele in cuptor pentru maxim 15 minute. Intre timp ne putem pregati celelalte etape de preparare. Scoatem fisiile de prosciuto si le intindem usor pe o suprafata plana. Luam 2-3 linguri de mascarpone, le introducem intrun vas mic si turnam peste el ghimbirul proaspat ras si sosul acestuia. Amestecam bine sa se patrunda aromele. Punem deoparte la rece.
  • Incepem sa preparam si sosul de coacaze. Intro craticioara, punem vinul alb sec si il asezam pe plita la foc mediu. Cand incepe sa fiarba vinul, luam de pe foc craticioara si adaugam mierea . Amestecam energic pana se dizolva mierea.
  • Luam 1/2 de lingurita de amidon, o dizolvam intro lingurita de apa si o introducem in sos. Amestecam in continuare pana cand se ingroasa. O punem un pic pe foc mic sa mai incalzim compozitia, pana incepe sa dea semne ca fierbe. O luam de pe foc, punem bobitele de coacaze de pe o cracuta sau doua, dupa preferinte, le strivim cu o furculita in zeama din craticioara. Se formeaza astfel un sirop de o culoare rozalie. Acum e momentul sa gustam sosul si sa-l corectam in functie de gustul dorit. A mai pus in sos 2 lingurite de suc de limeta pentru a mai diminua gustul foarte dulce obtinut si de a conferi un pic de prospetime si acreala usoara acestui sos. Si o sa avem nevoie de acest gust pentru ca smochinele din cuptor vor fi foarte dulci: si din cauza lor, dar si de la mierea adaugata la inceput.

Poze

Smochine coapte cu prosciuto si mascarpone in sos de coacaze, poza 1Smochine coapte cu prosciuto si mascarpone in sos de coacaze, poza 2Smochine coapte cu prosciuto si mascarpone in sos de coacaze, poza 3



Comentarii:

13/10/2016

Cred ca lipseste etapa 7 - "montajul", sau trebuie sa-l ghicim din poza ?

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Smochine la cuptor/fichi al forno
Smochine la cuptor/fichi al forno
4 porții
1 oră
Foarte ușor
3.8 / 5
Rețetă Smochine in rom
Smochine in rom
4 porții
40 min
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Vols au vent cu mascarpone si zmeura
Vols au vent cu mascarpone si zmeura
8 porții
1 oră
Ușor
5 / 5
Rețetă SMOCHINE CU BRANZA DE CAPRA SI MIERE
SMOCHINE CU BRANZA DE CAPRA SI MIERE
4 porții
15 min
Foarte ușor
4 / 5
Rețetă Tarta cu smochine - Petitchef
Tarta cu smochine - Petitchef
7 porții
1h30m
Foarte ușor
4.5 / 5

Rețete

Articole conexe

Mascarpone – o branza atipicaMascarpone – o branza atipicaMerele coapte, un desert clasic de iarna!Merele coapte, un desert clasic de iarna!10 motive sa consumam smochine10 motive sa consumam smochine

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: