Smochine coapte cu prosciuto si mascarpone in sos de coacaze

(4.00/5 - 8 voturi)
1 comentariu

  • Smochine coapte cu prosciuto si mascarpone in sos de coacaze
  • Smochine coapte cu prosciuto si mascarpone in sos de coacaze, Poza 2
  • Smochine coapte cu prosciuto si mascarpone in sos de coacaze, Poza 3
Type:
Felul principal
Numarul de porții:
6 porții
Preparare:
30 min
Gătire:
30 min
Gata în:
1 oră
Dificultate:
Foarte ușor

Ingrediente

- 4 smochine proaspete si bine coapte
- 4 feliute de prosciuto crudo
- 1 cutiuta de mascarpone
- 3-4 crengute de coacaze proaspete
- 7-8 mieji de nuca maruntit mai grosier
- 1 lingura de migdale feliate
- 1/2 cana de vin alb sec
- 4 lingurite de miere
- 1/2 lingurita de amidon
- 3-4 cm de ghimbir razuit proaspat
- 2 lingurite de suc de limeta
- 1 lingurita de scortisoara macinata
- 1 lingurita de otet balsamic
- 4 frunzulite de busuioc pentru ornare

Preparare

Etapa 1

Migdale feliate si miejii de nuca. Smochinele le spalam cu mare grija in apa rece, Sa nu apasam tare pe ele, sa nu le spargem.

Etapa 2

Apoi cu un cutit foarte bine ascutit, facem 2 crestaturi in forma de cruce, nu pana la capatul fructului, ci doar atat cat sa putem sa le desfacem ca sa formam o senzatie ca avem o floare.

Etapa 3

Pregatim intre timp cuptorul. Il incingem la 180ºC. Tapetam o tavita pentru cuptor cu foaie de copt. Punem smochinele in tavita. In interiorul smochinelor crestate, stropim cu putin otet balsamic, presaram scortisoara, punem 1/2 de lingurita de unt si 1/2 lingurita de miere.

Etapa 4

Introducem tavita cu smochinele in cuptor pentru maxim 15 minute. Intre timp ne putem pregati celelalte etape de preparare. Scoatem fisiile de prosciuto si le intindem usor pe o suprafata plana. Luam 2-3 linguri de mascarpone, le introducem intrun vas mic si turnam peste el ghimbirul proaspat ras si sosul acestuia. Amestecam bine sa se patrunda aromele. Punem deoparte la rece.

Etapa 5

Incepem sa preparam si sosul de coacaze. Intro craticioara, punem vinul alb sec si il asezam pe plita la foc mediu. Cand incepe sa fiarba vinul, luam de pe foc craticioara si adaugam mierea . Amestecam energic pana se dizolva mierea.

Etapa 6

Luam 1/2 de lingurita de amidon, o dizolvam intro lingurita de apa si o introducem in sos. Amestecam in continuare pana cand se ingroasa. O punem un pic pe foc mic sa mai incalzim compozitia, pana incepe sa dea semne ca fierbe. O luam de pe foc, punem bobitele de coacaze de pe o cracuta sau doua, dupa preferinte, le strivim cu o furculita in zeama din craticioara. Se formeaza astfel un sirop de o culoare rozalie. Acum e momentul sa gustam sosul si sa-l corectam in functie de gustul dorit. A mai pus in sos 2 lingurite de suc de limeta pentru a mai diminua gustul foarte dulce obtinut si de a conferi un pic de prospetime si acreala usoara acestui sos. Si o sa avem nevoie de acest gust pentru ca smochinele din cuptor vor fi foarte dulci: si din cauza lor, dar si de la mierea adaugata la inceput.

Întrebări:








Punctează această reţetă:

Comentarii:

13/10/2016

Cred ca lipseste etapa 7 - "montajul", sau trebuie sa-l ghicim din poza ?

(0) (0) Abuz

Rețete inrudite

Rețete

Articole conexe

Merele coapte, un desert clasic de iarna!Merele coapte, un desert clasic de iarna!Si noi ce mai gatim cu ...smochine?Si noi ce mai gatim cu ...smochine?O mancare in culori, arome si texturi – Musacaua!O mancare in culori, arome si texturi – Musacaua!

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic:

(c) Madeinwork | Mențiuni legale