Bezeaua - Frantuzeasca, Italiana si Elvetiana

Se spune ca lucrurile simple sunt complicate si drumurile scurte, incurcate, cam asa stau lucrurile si cu bezeaua.

Desi este doar o spuma plina de bule de aer, obtinuta din albusurile de ou batute cu zahar pana devin o compozitie ferma si stralucitoare, bezeaua este utilizata cu mare succes pentru a acoperi placinte, budinci, prajituri cu crema, tarte.

Stiati ca bezeaua este de 3 feluri? Frantuzeasca, Italiana si Elvetiana.

Bezeaua frantuzeasca este de fapt bezeaua clasica in care albusurile sunt mixate spuma, apoi se adauga treptat zaharul tos pana cand se incorporeaza si se dizolva complet.

Bezeaua italiana cere ca albusurile sa fie batute cu un sirop fierbinte de zahar si apa, ceea ce duce la formarea unei spume stabile, ce nu mai are nevoie de gatire si poate fi consumata ca atare.

Bezeaua elvetiana este preferata si folosita adesea la torturile de nunta, perfecta pentru amestecat in creme cu unt. Tehnica prepararii cere sa bateti albusurile cu tot zaharul la Bain-Marie, pana cand amestecul se infierbanta si ajunge la o consistenta destul de tare.

Bezeaua bine facuta, destul de dulce, cu o textura delicata si aerata, se combina excelent cu crema de ciocolata, poate fi coapta si transformata intr-un invelis crocant ce serveste cu fructe proaspete sau inghetata ori poate constitui un desert de sine statator.