Pleurotus – carnea vegetalaCiupercile Pleurotus, un inlocuitor ideal pentru carne, sunt adevarate izvoare de vitamine, in special din complexul B si vitaminele D, fiind prin urmare o alegere pe cat de inteleapta, pe atat de benefica. Gustul este asemanator cu al ciupercilor albe, dar valoarea nutritionala este deosebita.
Pleurotus Ostreatus sunt specii de ciuperci ce se pot cultiva mult mai usor fata de Champignon, putin pretentioase la conditiile de microclimat, pot fi consumate in toate varietatile culinare. Gustul acestei ciuperci este asemanator cu al ciupercilor albe, dar valoarea nutritionala a acesteia este deosebita. C

Ciupercile Pleurotus fac parte din categoria legumelor recomandate in diete, fiind bogate in proteine, insa fara aport de colesterol. Datorita proteinei continute si a texturii lor mai sunt denumite si “carne vegetala” si reprezinta un aliment care poate completa si reechilibra meniurile bogate in grasimi sau sarace in substante proteice. Valoarea nutritiva a ciupercilor este de 250-400 Kcal/100 gr.

Pleurotus sunt foarte bogate in proteine, vitamine din complexul B si au o concentratie mare de lovastatina – o substanta cunoscuta ca fiind de mare ajutor in scaderea colesterolului “rau” si reprezinta de asemenea o valoroasa sursa de aminoacizi esentiali: leucina, izoleucina, treonina, valina, metionina, fenilalanina, histidina, lizina, triptofanul, tirozina.

Alte efecte care se mentioneaza, in afara celui de control al nivelului de colesterol sunt efectele antivirale, antibiotice, antitumorale si antiinflamatoare. In plus, consumand Pleurotus vei putea inlatura efectele elementelor radioactive din corpul tau, proprietatile sale fiind dovedite de-a lungul anilor prin repetate studii.

Este important ca ciupercile Pleurotus sa fie consumate doar gatite, la o temperatura mai mare de 60 grade C, intrucat contin o proteina – ostreolizina – ce poate fi toxica.

Ciupercile Pleutorus le puteti gati in orice fel doriti: prajite cu usturoi, pane, in salate, in ciorbe, puse pe gratar, tocanite, le puteti folosi la placinte, pateuri, sarmale. Se fierb, se scurg de apa si apoi se gatesc.
Atentie mare la fiert (pentru ciulama sau salata): nu le fierbeti mai mult de 15-20 de minute, altfel se intaresc si se fac "buretoase".

Pleurotus-ul e ciuperca ce se preteaza cel mai bine a inlocui carnea in snitele sau chiftele, iar aroma de nuca cruda face ca preparatul in cadrul careia se folosesc ca ingredient, sa aiba o savoare diferita de celelalte mancaruri cu ciuperci.
Ciupercile scoici sunt utilizate in numeroase feluri de mancare, deoarece capacul este subtire si poate fi gatit rapid. Bucatari asiatici le rup pur si simplu in dimensiunile dorite si le arunca in wok –ul lor la prajit.
Daca pregatiti un fel de mancare care necesita un timp indelungat de fierbere si doriti sa adaugati si Pleurotus, adaugati ciupercile in ultima etapa de gatit.
Datorita gustului lor deosebit, sunt varianta ideala pentru o zacusca delicioasa. De asemenea, aceste ciuperci sunt numai bune de pus la murat din toamna, pentru a fi pastrate si savurate intr-o zi friguroasa de iarna.