Prosciutto di Parma - ingredient cheie intr-o reteta clasica

Cu un gust dulce si sarat in acelasi timp, sunca de Parma se pote folosi cu succes in multe preparate culinare, plecand de la cele mai simple si pana la cele mai rafinate meniuri.

Prosciutto crudo este adesea mancata ca atare sau infasurata in jurul unei grisine ori asezata pe o bucata de paine alba proaspata. Este delicioasa cu pepene galben sau smochine, si este un un ingredient cheie intr-o reteta clasica, cum ar fi saltimbocca alla Romana (vitel scaloppini). E de asemenea servita intr-o varietate de Panini (sandwich-uri), ca un topping pe pizza, sau folosita ocazional ca o nota finala la cateva feluri de paste, cum ar fi Tortellini alla Panna (tortellini cu sos de smantana). Poate fi asociata cu vin alb sau rosu.

Prosciutto di Parma este realizata din coapsa spate ale porcilor Duroc sau masculilor castrati Landrace, crescuti in nord-centrul Italiei. Pentru a se califica pentru productia de sunca de Parma, porcii trebuie sa fie nascuti si crescuti in conformitate cu liniile directoare stricte. Porcii sunt hraniti un amestec de boabe de cereale si zer de la productia de branza Parmigiano Reggiano. Pentru a se califica pentru sacrificare trebuie sa aiba noua luni si sa cantareasca un minim de 150 de kg. Producatorii de sunca de Parma primesc picioarele proaspete de la abatoarele autorizate, o data pe saptamana, iar greutatea medie este de aproximativ 15 kg.