Petitchef

Prajitura diplomat de post

Desert
8 porții
45 min
30 min
Ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 8
Pentru o tava de aragaz mare, normala, am folosit la blat: o cana (200 ml) de apa, 1/2 cana de ulei, 2 cani de faina, 1/2 cana de zahar, 6 linguri pline de miere, o lingurita de cacao pentru culoare, un pliculet mic de praf de copt.

Topping: 0.5 l frisca batuta si bucatele de kiwi, ananas si mandarina.

Glazura: 50 ml apa, 50 ml suc de ananas, 1 plic de gelatina.

Preparare

  • Blatul: se amesteca toate ingredientele pana se obtine o compozitie omogena si fluida. Se pune in tava tapetata cu hartie de copt aprox. 30 de minute la cuptorul preincalzit, la foc potrivit. Faceti testul cu scobitoarea sa vedeti cand este gata.
    Dupa ce se raceste se scoate hartia de copt si blatul se pune inapoi in tava.
    In timp ce se coace aluatul, se bate frisca si la urma se amesteca usor cu bucatelele de fructe bine scurse. Pentru un gust acrisor se poate ingloba in frisca zeama de la o jumatate de lamaie.
    Crema de frisca si fructe se aseaza peste blat in strat gros si se niveleaza cu o spatula sau un cutit lat.
    Glazura am facut-o cu apa amestecata cu suc de ananas de la conserva si gelatina muiata in lichidul rece apoi dizolvata la bain marie, exact dupa indicatiile de pe plic. Dupa ce s-a dizolvat gelatina am adaugat 2 lingurite de zahar in ea, apoi cand era inca lichida, am acoperit cu glazura toata suprafata prajiturii. Am dat cateva ore la rece inainte de a servi.

Poze

Prajitura diplomat de post, poza 1Prajitura diplomat de post, poza 2Prajitura diplomat de post, poza 3

Întrebări:

Cand ati scris (...) "de post", la ce v-ati gandit? Ce anume inseamna "de post"? Frisca, chiar si vegetala, contine cazeina. Cazeina e proteina ANIMALA. Asta inseamna ca NU e de post.

Răspuns:

La reteta de pe blog exista niste comentarii unde mi s-a spus acest lucru. Eu nu stiam ca gelatina nu este de post - de fapt, pur si simplu nu m-am gandit la asta niciodata. Ulterior acelei atentionari am scris pe blog faptul ca prajitura se face fara acel strat de gelatina pe deasupra. http://www.retete-vechi-si-noi.info/2011/04/prajitura-diplomat-de-post.html

Dupa cate stiu eu, frisca nu este post, daca este, atunci v-as ruga sa-mi spuneti, cum se obtine. multumesc

Răspuns:

Eu stiam ca frisca lichida, din comert, este vegetala, cel putin pe eticheta asa scrie. Daca nu este asa, imi cer scuze pentru greseala si recomand folosirea unei creme pe baza de faina si margarina pentru aceasta prajitura.

Buna ziua, Arata minunat , ni se pare curios ca n-ai scris ouale. este fara ? Mersi

Răspuns:

Buna ziua! Pai din moment ce este o prajitura DE POST, e firesc sa nu aiba oua in compozitie. Si gelatina trebuie eliminata din glazura - la vremea postarii retetei am crezut ca gelatina din comert este un produs eminamente chimic,dar ea se obtine din oase, deci nu e de post.

Buna ziua ma intereseaza mult aceasta prajitura de post dar nu stiu din ce se otine frisca. multumesc

Răspuns:

Frisca lichida din comert, vegetala. Nu este sanatoasa, adevarat, dar alta frisca de post nu exista.




Comentarii (76):

25/11/2015

Frisca nu este de post

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
16/04/2014

Super de bune

am gătit această rețetă (1) (0) Abuz
16/01/2014

Superb

am gătit această rețetă (1) (0) Abuz
condurache_m2013
condurache_m2013, 27/11/2013

Suna foarte bine foarte tare reteta

am gătit această rețetă (1) (0) Abuz
27/11/2013

Superb !

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
27/11/2013

As pune zaharul cu coaja rasa de lamaie si de portocala ,e mai aromata asa

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
mariana_v2013
mariana_v2013, 27/11/2013

Fr fr buna

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
17/11/2016

O reteta binevenita,dar gelatina este de post?

(0) (0) Abuz
28/03/2015

Cine vrea sa tina post poate face prajitura dar fara frisca si gelatina.ancercati o glazura si nuca de cocos

(0) (0) Abuz
19/03/2015

Frisca nu e de post:))))))

(0) (0) Abuz

Sort:    Filtrează:

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Prajitura de post ( chocolate cake)
Prajitura de post ( chocolate cake)
6 porții
50 min
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Prajitura tavalita cu nuca de cocos (de post)
Prajitura tavalita cu nuca de cocos (de post)
4 porții
45 min
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Prajitura inteligenta cu vanilie si lamaie
Prajitura inteligenta cu vanilie si lamaie
8 porții
1h20m
Ușor
4.7 / 5
Rețetă Prajitura rasturnata cu ananas
Prajitura rasturnata cu ananas
10 porții
1h5m
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Desert crema vegana
Desert crema vegana
4 porții
20 min
Foarte ușor
3.8 / 5

Rețete

Articole conexe

Si noi ce mai mancam...in post?Si noi ce mai mancam...in post?Turta dulce, prajitura Craciunului!Turta dulce, prajitura Craciunului!Panettone - o prajitura traditionala de Craciun, inventata dintr-o gresealaPanettone - o prajitura traditionala de Craciun, inventata dintr-o greseala

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: