Petitchef

Aligot - piure de cartofi cu branza

Felul principal
4 porții
10 min
40 min
Ușor
Aligot este o specialitate gastronomica franceza potrivita pentru iarna, datorita continutului sau caloric. Este formata dintr-un piure de cartofi care este amestecat cu o branza moale numita Toma (o branza italiana, moale sau semi-tare, din lapte de vaca, remarcata pentru calitatile sale excelente de topire), obtinand o textura ultra elastica. Aceasta reteta este delicioasa, aromata si foarte simplu de preparat, dar are micile sale secrete pe care le vom dezvalui in reteta noastra, explicata in detaliu. Daca nu ati gasit aceasta branza, nu va faceti griji, o puteti inlocui cu Emmental, Gruyère, Cantal sau Raclette.

Ingrediente

Numarul de porții: 4
1 kg cartofi

1 lingurita sare

1 lingurita piper

1 catel de usturoi

250 gr smantana

400 gr branza Toma

4 carnati proaspeti

Preparare

  • Etapa 1 - Aligot - piure de cartofi cu branza
    Cojiti cartofii, puneti-i intr-o cratita și acoperiti-i cu apa rece. Adaugati 1 lingurita de sare. Dupa ce apa fierbe, gatiti cartofii timp de 30 de minute. Scurgeți apa.
  • Etapa 2 - Aligot - piure de cartofi cu branza
    Încalziti smantana. Imediat ce cartofii s-au fiert ii puteti trece printr-o sita pentru o textura foarte fina. Puneti sare si piper dupa gust. Descojiți, zdrobiti si adaugati catelul de usturoi. Amestecati totul si incalziti.
  • Etapa 3 - Aligot - piure de cartofi cu branza
    Pe de alta parte, intr-o tigaie gatiti carnatii. Pur si simplu rumeniti-i într-o tigaie fierbinte. Dati deoparte.
  • Etapa 4 - Aligot - piure de cartofi cu branza
    Taiati branza Toma in bucati mici. Cand piureul este fierbinte, adaugam smantana pe care am incalzit-o anterior si amestecsm bine. Adaugati bucatile de branza putin cate putin, amestecand constant cu o lingura de lemn.
  • Etapa 5 - Aligot - piure de cartofi cu branza
    Amestecati constant pana cand toata branza este bine integrata si veti obtine o textura foarte elastica. Serviti imediat cu carnatii facuti anterior.
  • Etapa 6 - Aligot - piure de cartofi cu branza
    Gata!

Video

YouTube

Observații:

Piureul:
Treceti cartofii fierti prin sita, astfel incat piureul sa aiba o textura foarte fina si neteda. Este important ca atat piureul, cat si smantana sa fie fierbinti inainte de a incorpora branza.

Branza:
Reteta de aligot francez este facuta cu branza Toma.Daca nu ati gasit aceasta branza, nu va faceti griji, o puteti inlocui cu Emmental, Gruyère, Cantal sau Raclette.

Cand adaugati branza, este important sa o faceti putin cate putin si nu toata odata.

Poze

Aligot - piure de cartofi cu branza, poza 1
Aligot - piure de cartofi cu branza, poza 2
Aligot - piure de cartofi cu branza, poza 3
Aligot - piure de cartofi cu branza, poza 4
Aligot - piure de cartofi cu branza, poza 5
Aligot - piure de cartofi cu branza, poza 6

Întrebări:




Comentarii:

CHRIS, 19/02/2020

Branza TOMA?
Corect se numeste TOME

(1) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate = 

Rețete inrudite

Rețetă Ficatei de pui in sos cu piure de cartofi
Ficatei de pui in sos cu piure de cartofi
4 porții
35 min
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Placinte cu branza/varza/ceapa si marar/cartofi
Placinte cu branza/varza/ceapa si marar/cartofi
3 porții
20 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Piure de cartofi - simplu si rapid
Piure de cartofi - simplu si rapid
4 porții
40 min
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Sos de branza pentru tacos
Sos de branza pentru tacos
2 porții
15 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Cartofi umpluti cu bacon si cascaval
Cartofi umpluti cu bacon si cascaval
8 porții
1h35m
Foarte ușor
5 / 5

Rețete

Articole conexe

„La placinte inainte, la razboi inapoi! ” – Placinte cu branza„La placinte inainte, la razboi inapoi! ” – Placinte cu branzaBranza cu mucegai sau Branza AlbastraBranza cu mucegai sau Branza AlbastraCartofi gratinatiCartofi gratinatiUn fel principal plin de traditie si savoare - ciorba!Un fel principal plin de traditie si savoare - ciorba!

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.