Petitchef

Sarmale in foi de varza acra

Felul principal
6 porții
30 min
5 ore
Ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 6

Preparare

  • Daca varza este prea acra, sau prea sarata, se spala foile in cateva ape caldute si se scurg bine. Se pastreaza pentru ambalarea sarmaleloe frunzele subtiri, fara nervuri proeminente. Se taie in jumatate, sau sfert, functie de dimensiunile lor si de cat de mari dorim sa facem sarmalele. Restul se toaca fideluta.
  • Bucatile de foi de varza retinute pentru rularea sarmalelor se aplatizeaza cu palma, apasandu-le bine. Astfel pregatite se vor rula mai usor.
  • Intre timp se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se caleste ceapa tocata cateva minute, cu putina apa si sare, pana ce se inmoaie. Nu trebuie sa se rumeneasca. Se adauga orezul dupa cateva minute si se amesteca bine, ca boabele sa se imbibe de uleiul aromat. Se mareste flacara si se gateste 2 minute, amestecand frecvent. Se lasa mixtura sa se raceasca.
  • Se amesteca apoi intr-un castron mare carnea tocata, mixtura de ceapa si orez (cu lichid cu tot), sare, piper, ardei iute pisat, boia dulce. Se amesteca ingredientele, se acopera castronul si se lasa sa stea 1-2 ore, ca aromele sa aiba timp sa se amestece.
  • Se intind bucatile de foi de varza pe masa, se pune o lingura de tocatura pe latimea frunzei, catre unul din capete. Se impatureste capatul scurt peste umplutura, se aduce capatul lateral peste acesta, apoi se continua rularea pe lungime, pana la celalalt capat al frunzei, dupa care capatul ramas liber se introduce in rulou, ca sa-l inchida. Cand sunt gata toate sarmalele, daca au mai ramas frunze se toaca fideluta.
  • Se foloseste o cratita mare, de circa 5 litri capacitate; sarmalele trebuie sa umple doar 2/3 din cratita, caci se umfla destul de mult la fiert. Se asaza pe fundul cratitei o parte din varza tocata. Peste ea se cladesc sarmalele, una langa alta, pana ce se acopera tot fundul. Se intinde peste sarmale 1?1 1/2 lingura de pasta de rosii (in felul acesta se vor colora toate uniform), iar deasupra se asaza cateva bucatele de slanina afumata.
  • Se incepe apoi randul al doilea, asezandu-se cu aceeasi grija si procedand identic in ce priveste pasta de rosii si slanina, pana ce se transfera in oala toate sarmalele. Se pune slanina si peste acestea si se ung cu pasta de rosii. Se asaza deasupra lor restul de varza. Se insereaza printre sarmale foile de dafin si cimbrul, ca si amestecul de boabe de piper, ienibahar si ienupar.Se toarna apa clocotita, cat aproape sa ajunga la nivelul sarmalelelor, si se da in clocot. Cand lichidul clocoteste, se micsoreaza flacara, se acopera oala si se fierb sarmalele incet de tot, la foc mic, timp de 4-5 ore, pana ce sarmalele sunt fragede, incat se pot taia usor cu furculita. Din cand in cand se controleaza lichidul, si se adauga apa clocotita, ca sa se completeze.

    Sarmalele sunt apoi scazute si rumenite la cuptor, la foc mediu, pana se rumenesc, iar cantitatea de lichid ramasa este cea dorita.

    Sarmalele au gust mai bun daca sunt servite a doua zi, caci gusturile si aromele au timp sa se amestece.

    Mie imi plac cu paine, presarate din belsug cu boia. Modul cel mai popular de a le servi este cu mamaliga, bine stropite cu smantana, sau iaurt.

Întrebări:




Comentarii:

21/10/2016

Am încercat rețeta ta anul trecut si o fac si acum . Fff bun ! Nota 10 +

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
22/12/2013

Bun

(0) (0) Abuz
30/11/2013

DELICIOS!!

(0) (0) Abuz
29/10/2013

F.buna

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate = 

Rețete inrudite

Rețetă Sarmale in foi de varza
Sarmale in foi de varza
8 porții
3h30m
Ușor
4.5 / 5
Rețetă Sarmale in foi de varza (reteta video)
Sarmale in foi de varza (reteta video)
10 porții
2h20m
Ușor
4.5 / 5
Rețetă Coleslaw - salata de varza si morcov
Coleslaw - salata de varza si morcov
4 porții
30 min
Foarte ușor
3.3 / 5
Rețetă Varza cu bacon
Varza cu bacon
4 porții
50 min
Foarte ușor
3 / 5
Rețetă Salata japoneza de varza
Salata japoneza de varza
4 porții
4 ore
Foarte ușor
4.6 / 5

Rețete

Articole conexe

„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!Muraturile de casa, ambasadorii sanatatiiMuraturile de casa, ambasadorii sanatatiiVarza de Bruxelles - ori o iubesti, ori o urasti!Varza de Bruxelles - ori o iubesti, ori o urasti!Retete de …sarmaleRetete de …sarmale

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.