Petitchef

Vita cu spaghete si sos de branza

Felul principal
8 porții
1 oră
50 min
Foarte ușor

Ingrediente

8

Preparare

  • Se spala bucatile de carne si se sterg bine de tot prin tamponare cu prosoape de hartie.
  • Se amesteca mustarul cu cimbru, sare si piper. Se ung antricoatele cu aceasta mixtura si se lasa la marinat 24 de ore in frigider, neacoperite si asezate pe o farfurie mare. La jumatatea acestui interval se intorc pe partea cealalta. Aerarea in frigider are rolul de a fragezi fibrele. De asemenea, intorsul bucatilor de carne are rostul ei, caci sucurile au tendinta sa se scurga in interiorul carnii, spre baza.
  • Se doreste ca acestea sa ramana cat mai in centrul antricoatelor, nu langa una dintre suprafetele exterioare. Se scot apoi antricoatele din frigider si se tempereaza (se lasa sa ajunga la temperatura camerei) timp de 1-2 ore. Temperarea va relaxa fibele musculare si va scurta timpul de gatit; astfel carnea se va gati in interior inainte sa apuce sa se arda la exterior.
  • Se incinge o tigaie la foc mic-mediu. Cand aceasta este bine incinsa, se adauga uleiul si se inclina tigaia ca uleiul sa acopere uniform fundul acesteia. Imediat ce uleiul incepe sa fumege usor, se adauga carnea, se sareaza si se pipereaza si se prajeste 3-4 minute, la foc mediu. Se scutura tigaia din cand in cand, ca antricoatele sa nu se lipeasca pe fundul acesteia. Se intoarce carnea, se condimenteaza si pe aceasta parte si se prajeste alte 3-4 minute.
  • Se obtin antricoate medium-rare. (Daca se doreste carnea bine facuta, se transfera pe o farfurie si se pune in microunde, la nivel HIGH, timp de 3-4 minute. Daca s-ar continua prajitul in tigaie, carnea s-ar arde la suprafata pana sa se gateasca in interior. Mie imi place carnea bine facuta si am fost cam la limita in aceasta reteta, aproape incepuse sa se arda putin.)
  • Se scoate apoi din tigaie si se pune 5-10 minute la odihna, pe un gratar sub care este asezata o farfurie care sa prinda sucurile ce se scurg. Se acopera lejer cu o folie metalica si se inteapa folia in cateva locuri. Odihna este necesara pentru ca fibrele de muschi sa se relaxeze, iar caldura reziduala sa continue gatitul uniform al carnii.
  • Folia are rolul de a pastra o zona calda in jurul carnii, dar trebuie ca aburii sa aiba spatiu sa se evacueze, altfel ar condensa pe folie si ar umezi inutil carnea; acesta este rolul acoperirii lejere si a gaurilor practicate in folie. De asemenea, sucurile, inclusiv sangele rezidual, vor cadea prin sita si nu vor balti in farfuriile mesenilor, asa cum s-ar fi intamplat daca renuntam la aceasta operatiune.Se obtine o carne foarte frageda si extrem de gustoasa.

    Intre timp, in uleiul ramas in tigaie, se adauga partea alba de la ceapa si usturoiul. Se amesteca 1-2 minut pana ce usturoiul incepe sa miroasa, iar ceapa se inmoaie. Se adauga brandy-ul si piperul verde si se amesteca. Se fierbe incetisor (lichidul nu trebuie sa clocoteasca, ci sa aiba o bolboroseala molcoma) 3 minute, sau pana cand cantitatea de lichid scade la jumatate.

    Se adauga smantana si se amesteca bine. Este absoluta nevoie de smantana cu 32% grasimi, altfel se va branzi. Se fierb ingredientele la foc mic, ca mai sus, pana ce lichidul se ingroasa. Se adauga sucurile scurse in farfuria de sub carne si se amesteca. Se continua pana ce sosul are consistenta dorita. Se amesteca si se stinge flacara.

    Intre timp, se fierb pastele 7 minute, in multa apa cu 2-3 lingurite de sare. Sarea se adauga doar in momentul cand apa da in clocot, caci ridica temperatura de fierbere a apei si, adaugata mai devreme, ar mari considerabil timpul pana ce apa clocoteste.

    Cand apa da in clocot din nou, se adauga spaghetele si se amesteca de cateva ori, ca sa nu se lipeasca. Se fierb la foc mediu-mare (apa trebuie sa clocoteasca pentru a agita pastele, acest lucru impiedicand lipirea lor) pana ce sunt facute al dente (de obicei circa 8 minute), apoi se ia oala de pe foc si se toarna in ea o cana cu apa rece, ca sa se stopeze procesul de fierbere. Se scurg bine pastele. Atentie: nu se spala, caci apa ar indeparta amidonul, iar pastele si-ar pierde din gust.

    Se adauga in tigaia cu sos patrunjelul, partea verde de la ceapa si cubuletele de branza si se amesteca bine. Se impart spaghetele intre farfuriile individuale. Alaturi se asaza bucatile de carne. Se toarna peste paste sosul din tigaie. Se presara totul cu piper negru, proaspat rasnit si se serveste.


Întrebări:




Comentarii:

10/11/2011

OK ! Mult bun gust !

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Vita stroganoff - simplu si rapid
Vita stroganoff - simplu si rapid
4 porții
40 min
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Vită mafé - versiunea ușoară și întotdeauna gustoasă!
Vită mafé - versiunea ușoară și întotdeauna gustoasă!
4 porții
2 h 25 m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Sos bolognez vegetarian pentru spaghete
Sos bolognez vegetarian pentru spaghete
4 porții
1 h 10 m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Sos de branza pentru tacos
Sos de branza pentru tacos
2 porții
15 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Spaghete konjac à la provençale
Spaghete konjac à la provençale
2 porții
35 min
Foarte ușor
4 / 5
Rețetă Ragoût cu vita si cartofi - reteta rapida
Ragoût cu vita si cartofi - reteta rapida
4 porții
55 min
Foarte ușor
5 / 5

Rețete

Articole conexe

„La placinte inainte, la razboi inapoi! ” – Placinte cu branza „La placinte inainte, la razboi inapoi! ” – Placinte cu branza 12 retete cu Spaghete 12 retete cu Spaghete Branza cu mucegai sau Branza Albastra Branza cu mucegai sau Branza Albastra

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează