Nautul - sursa de proteina versatilaNautul este una dintre cele mai vechi leguminoase, fiind consumata in Estul Mijlociu inca de acum 7500 de ani. Cultivarea a inceput pentru prima data in jurul anilor 3000 i.Hr in bazinul Marii Mediterane si ulterior s-a raspandit in India si Etiopia.

Cunoscut ca si fasolea garbazo, fasolea ceci, bengal gram sau mazarea egipteana, nautul ofera o sursa concentrata de proteine ​​care poate fi savurata pe tot parcursul anului si este disponibil in stare uscata sau conservata.


In Roma antica era atat de apreciat pentru calitatile sale incat Cicero a fost mandru sa lege numele familei sale de denumirea in latina a leguminoasei – Cicer arietinum.
Numele latin pentru fasole Garbanzo, Cicer arietinum, inseamna "berbec mic," reflectand forma unica a acestei legumine care seamana oarecum un cap de berbec.

Cu o textura crocanta si un gust asemanator nucilor, bobul de naut are o culoare galben-aurie si seamana mai mult cu o aluna decat cu ruda sa fasolea. Exista si sortimente de naut roz, negru, verde sau maroniu. In alimentatie sunt folosite semintele de tip kabuli si desi.
Kabuli - boabele de naut sunt maricele, de culoare mai deschisa si cu un invelis moale.
Desi - boabele sunt mici, inchise la culoare, cu un invelis dur si sunt mult mai bogate in fibre alimentare decat sortimentul Kabuli.

Nautul este la aceasta ora cautat la nivel global datorita continutului sau bogat in nutrienti si pentru resursele de proteine vegetale pe care le contine. Astazi, principalii producatori comercial de naut sunt India, Pakistan, Turcia, Etiopia si Mexic. In Europa, principala tara producatoare de naut este Spania.

Nautul contine aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbtie lenta, grasimi, magneziu, calciu, zinc, fosfor, intregul complex de vitamina B, mangan si acid folic.

Nautul poate fi consumat fiert, gatit la aburi, prajit (in amestec cu alte ingrediente), crud, sub forma de germeni sau chiar sub forma de popcorn. Este folosit in preparate consacrate cum ar fi humus, falafel sau curry. Poate fi folosit cu succes in salate sau fripturi, in produse alcoolice (sake), sub forma de faina, sub forma de dulciuri dupa de a fost tinut in sirop.

Extrem de gustos si cu un conţinut bogat de proteine, nautul este recomandat pentru un stil de viata echilibrat si sanatos. Iata cateva motive sa-l includeti in alimentatie:

  • Regleaza tranzitul intestinal
  • Previne constipatia si scade riscul de cancer de colon
  • Curata organismul
  • Ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL)
  • Datorita continutului ridicat de proteine, inlocuieste carnea rosie
  • Previne instalarea anemiei
  • Reduce riscul bolilor cardiovasculare
  • Elimina tulburarile de somn
  • Are un indice glicemic mic
  • Are un procent mic de grasimi si este recomandat persoanelor care doresc sa-si tina sub control greutatea, dar si celor care doresc sa slabeasca. 100 de grame de naut fiert are 163 de calorii.