Petitchef

Chapati sau Roti - Painite indiene

Altele
6 porții
15 min
20 min
Foarte ușor

Ingrediente

6

Preparare

  • Este foarte usor: Intr-un castron amestecati faina cu sarea. Turnati apa cate putin, atat cat sa iasa un aluat moale dar ferm, nu foarte lipicios. Framantati si eventual mai adaugati putina faina sau apa, in functie de cum simtiti aluatul la mana. Trebuie sa fie elastic si ferm. Cand deja aluatul are o forma, ungeti-va mana cu 1 lingurita ulei si mai framantati 10-20 secunde. Toata operatiunea de framantare dureaza maxim 5 minute. Acoperiti-l si lasati-l sa stea minim 10 minute.

    Intre timp puteti sa pregatiti ?campul de lupta? :-) pentru intins Rotis si coacerea lor, adica: puneti tigaia pe aragaz, aduceti spatula langa tigaie, puneti cele 2 linguri de ulei intr-o cescuta mica impreuna cu pensula langa aragaz, pregatiti vasul/platoul pentru Rotis si puneti pe el o bucata de hartie prosop, pregatiti tocatorul de lemn/suprafata pentru intins Rotis si gasiti sucitorul!

    Dupa ce a stat suficient, luati aluatul la framantat inca 10 secunde dupa care il impariti in 6 bile egale. Daca vreti sa obtineti Rotis mai micute, puteti imparti in 8, numai ca veti sta mai mult la tigaie ca sa le coaceti. Mie imi place sa le fac mai marisoare ca ia mai putin timp.

    Puneti tigaia de fonta pe foc mediu ca sa se incalzeasca in timp ce intindeti prima Roti. Luati o bila de aluat, treceti-o bine prin faina, presarati si suprafata de lucru cu putina faina si incepeti sa intindeti cu sucitorul. Nu folositi prea multa faina pentru ca Rotis, desi vor fi bune la gust, vor deveni prea uscate mai ales daca nu le mancati proaspete. Intindeti aluatul sub forma unui disc cu diametrul de cam 12-15 cm. Roti trebuie sa fie intinse intr-un strat uniform si subtire, cam cat o clatita, dar nu atat de subtire incat aluatul sa se rupa cand il duceti spre tigaie la copt, si nici nu trebuie sa aiba gauri.

    Puneti primul disc de aluat in tigaie dupa ce ati verificat ca tigaia este suficient de fierbinte (aruncati o picatura de apa in tigaie si daca sfaraie si se evapora e timpul!).

    In aceasta etapa nu folositi ulei. (Dupa ce ati pus Roti in tigaie, pregatiti alta intinzand a doua bila de aluat!) Lasati Roti in tigaie cam 40 ? 50 secunde sau mai mult pana vedeti ca incepe sa se inchida la culoare si sa aiba umflaturi.

    Atunci e momentul sa o intoarceti. Dupa cateva secunde va incepe sa se umfle. Presati-o usor cu spatula, fara sa o spargeti, pe toata suprafata ei.

    Apoi ungeti-o cu foarte putin ulei pe toata suprafata (optional).

    Acum intoarceti-o din nou si procedati in acelasi fel: presati peste tot cu spatula pentru ca va continua sa se umfle, si ungeti cu ulei. Mai lasati-o in tigaie pret de 15-20 secunde pana se coace si partea cealalta, apoi scoateti-o cu spatula pe platou si puneti alta Roti la facut.


Poze

Chapati sau Roti - Painite indiene, poza 1
Chapati sau Roti - Painite indiene, poza 2
Chapati sau Roti - Painite indiene, poza 3

Întrebări:




Comentarii:

08/05/2013

Maine incerc sa vad cum e :)

(0) (0) Abuz
08/02/2013

Nu e mai bun "Cocociul" pe care îl făcea bâta pe plită? Şi era şi mai semplu monşer!!

(0) (0) Abuz
08/02/2013

Super retete

(0) (0) Abuz
30/01/2013

Superrrrrrrrrrrrr!

(0) (0) Abuz
26/11/2012

E buna dar migaloasa

(0) (0) Abuz
05/11/2011

Buneeee!

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 



Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei