Fasolea se pune la foc in apa cu sare, se lasa sa fiarba bine si aruncam prima apa. Spalam fasolea si o punem la fiert in apa mai multicica cu sare, ceapa tocata si morcovul. Cand boabele au fiert, le scurgem daca este prea multa apa si le pasam cu blenderul. Aranjam in castronele.
Cat timp fasolea fierbe, este bine sa ne apucam de prajeala asrfel: taiam ceapa julien, o punem la prajit, punem apoi bulionul si mirodeniile. Deasupra fiecarui castronel cu fasole punem cateva linguri de prajeala. Deasupa am pus putin cimbru.
De fasole goala pasata, n-am mai auzit. Pe langa ca se pun diferite condimente in ea, fasolea batuta se si subtiaza cu lapte sau zeama in care a fiert fasolea, si se adauga ulei. Nu e foarte complicat de facut fasole batuta, dar ce scrie la tine in reteta e o bataie de joc. Ma intreb in cazul absurd in care intr-adevar ai gatit-o, daca ai putut s-o mananci asa goala, fara nimic in ea, si tare ca magiunul.
Bravo Constanta ! Fasolea batuta (sau facaluita cumm se spune in Dobrogea), fara usturoi, nu are niciun farmec. Usturoiul si garnitura de ceapa cu mirodenii, ii da gustul acela care te face sa nu te mai poti opri din mancat. Si, da! Cu prajeala ! Nu suna amenintator si imbietor. Ne-am cam obisnuit sa facem din tantar armasar. Mergeti in Ardeal, Maramures, sa vedeti cat de sanatosi sunt locuitorii acelor zone,"cu bujori in obrajori", desi mananca mereu "slana" groasa de 10 cm, carnati,prajeli si le sting cu palinca. Iar noi, ceilalti, care nu mai putem de frica prajelilor, grasimilor, e-urilor, etc, suntem palizi si lipsiti de vlaga, dar suntem "in trend". Se exagereaza...ca de obicei.
Draga mea, daca pui sare de la inceput in fasole e clar ca nu ai facut niciodata si habar nu ai despre ce vorbesti. Daca pui sare la inceput in apa in care fierbe fasolea o sa ai parte de o fasole in care o sa-ti spargi dintii sau o sa strici bunatatea de blender. La fasole sarea se pune intotdeauna dupa ce a fiert. Dealtfel si restul retetei e foarte neclar. Eu stiu ca fasolea batuta se face cu usturoi (se mai face si cu ceapa cruda dar atunci se numeste "icre de fasole"). Deci, unde e usturoiul pentru ca daca nu pui nimic in ea nu are niciun gust. Cat prajesti ceapa ? O inmoi, o rumenesti sau o caramelizezi? Fii mai explicita te rog cu detaliile retetei, nu pentru mine caci eu fac fasole batuta de vreo 35 de ani, ci pentru incepatoare(ori).
Comentarii (12):
Doar dupa ce arunci prima apa speli fasolea? Pai cum, o pui la fiert murdara?
De fasole goala pasata, n-am mai auzit. Pe langa ca se pun diferite condimente in ea, fasolea batuta se si subtiaza cu lapte sau zeama in care a fiert fasolea, si se adauga ulei. Nu e foarte complicat de facut fasole batuta, dar ce scrie la tine in reteta e o bataie de joc. Ma intreb in cazul absurd in care intr-adevar ai gatit-o, daca ai putut s-o mananci asa goala, fara nimic in ea, si tare ca magiunul.
Fasolea batuta fara prajeala nu are niciun farmec/gust...etc. Foarte buna, mananci de ti se bat nebunii la gura !
Trebuie fiarta, taiata, batuta, prajita, calita, bagata in blender. Dar nu fasolea ci aceasta antigospodina!
Bravo Constanta ! Fasolea batuta (sau facaluita cumm se spune in Dobrogea), fara usturoi, nu are niciun farmec. Usturoiul si garnitura de ceapa cu mirodenii, ii da gustul acela care te face sa nu te mai poti opri din mancat. Si, da! Cu prajeala ! Nu suna amenintator si imbietor. Ne-am cam obisnuit sa facem din tantar armasar. Mergeti in Ardeal, Maramures, sa vedeti cat de sanatosi sunt locuitorii acelor zone,"cu bujori in obrajori", desi mananca mereu "slana" groasa de 10 cm, carnati,prajeli si le sting cu palinca. Iar noi, ceilalti, care nu mai putem de frica prajelilor, grasimilor, e-urilor, etc, suntem palizi si lipsiti de vlaga, dar suntem "in trend". Se exagereaza...ca de obicei.
Este de ras sau de plans ? Cred ca de amandoua !
Fara usturoi ?
Habar nu ai de cum se pregateste fasolea batuta! Nu stiu de ce mai publici asa de mari prostii culinare!
Draga mea, daca pui sare de la inceput in fasole e clar ca nu ai facut niciodata si habar nu ai despre ce vorbesti. Daca pui sare la inceput in apa in care fierbe fasolea o sa ai parte de o fasole in care o sa-ti spargi dintii sau o sa strici bunatatea de blender. La fasole sarea se pune intotdeauna dupa ce a fiert. Dealtfel si restul retetei e foarte neclar. Eu stiu ca fasolea batuta se face cu usturoi (se mai face si cu ceapa cruda dar atunci se numeste "icre de fasole"). Deci, unde e usturoiul pentru ca daca nu pui nimic in ea nu are niciun gust. Cat prajesti ceapa ? O inmoi, o rumenesti sau o caramelizezi? Fii mai explicita te rog cu detaliile retetei, nu pentru mine caci eu fac fasole batuta de vreo 35 de ani, ci pentru incepatoare(ori).
Prajeala, ce amenintator suna! eu stiu ca fasolea batuta se face altfel dar, ma rog, fiecare cu gustul si reteta lui.