Notifications: Căutare avansată

Zacusca de peste pentru iarna / lutenitsa with fish

(4.19/5 - 550 voturi)
71 comentarii


Ingrediente

- 3 kg de peste
- 3 kg de ceapa
- 3 kg de gogosari
- 0,7 l ulei
- circa 1 l de suc de rosii
- o cana cu otet
- usturoi, piper, sare,
- coriandru

Preparare

Etapa 1

Mai intai, vom prepara pestele, caci dureaza mai mult. Il spalam, il taiem bucati, il punem intr-o cratita si deasupra turnam o cana de otet, 2-3 cani de apa - sa fie pestele cuprins in lichid, putina sare si o cescuta de ulei. Il dam in cuptor, sa fiarba inabusit, la foc mic, vreo 4-5 ore.In acest fel oasele se vor macera.

Etapa 2

Din dorinta de a prepara totul cat mai repede, dar si pentru a obtine o zacusca mai dietetica, am renuntat la ardeii sau gogosarii copti si nu calesc ceapa niciodata. De fapt, eu nu prepar acea zacusca scazuta su uleioasa, pentru ca este cam indigesta pentru stomac, fiere si ficat, si nici nu-mi place. Depinde de gustul fiecaruia.

Etapa 3

Adaptat retetele si am facut variante "light" pentru orice fel de zacusca.Asadar, cum se prepara:
- ceapa - o curat, o tai in jumatatati si o las intr-un castron cu apa rece vreo 30 de minute.Incing uleiul intr-un ceaun mare, adaug toata ceapa si o acopar cu un capac; o las pana se inmoaie, nu foarte mult, apoi o scot cu spumiera si o las sa se raceasca.

Etapa 4

Ceapa nu se va rumeni deloc, datorita aburilor formati sub capac, dar nu va fi nici fiarta.
- gogosarii - ii curat si ii tai in sferturi (sau in bucati mai mici, daca sunt mari), ii pun pe toti in uleiul in care am inabusit mai inainte ceapa, ii acopar si ii las sa se caleasca foarte usor. Ii scurg si ii las sa se raceasca.

Întrebări:








Punctează această reţetă:

Comentarii (71):

06/07/2014

De facut si de vazut ! excellent ca se sare "coptul" gogosarilor care ia timp si degete arse

Marcel ,bucatar de ocazie
Tulcea

(0) (0) Abuz
28/10/2014

Pare buna! o intrebare: ca sa simplific nu as putea sa dau prin robot ingredientele si apoi sa le pun in ulei ? nde ce sa le undim pe rand ulei s apoi sa le dau prn robot?

(0) (0) Abuz
01/10/2013

Ammancat la un coleg zacusca de peste.e o nebunie.Cand sutn liber trag o fuga in piata sa-mi cumpar ce-mi trebuie si ma apuc de treaba....

(0) (0) Abuz
02/09/2013

Uleiu unde s/a calit ceapa si gogosarii se foloseste la continuarea zacustei?
daca se poate as vrea sa/mi spuneti , multumesc

(0) (0) Abuz
14/10/2012

Super reteta! Eu am pus ceapa mai putina. Varianta light am sa o folosesc si la zacusca de vinete.E deliciosa!

(0) (0) Abuz
29/09/2013

Voi face si eu aceasta zacusca pentru ca nu mi se pare complicata si sunt convinsa ca va iesi foarte buna

(0) (0) Abuz
08/10/2012

Dar ardei daca au coaja pe ei nu fermenteaza ? pacat de bani si munca, se strica toata zacusca...

(0) (0) Abuz
28/07/2012

Multumesc ptr sfat .eu rumeneam ingredientele .
este excelenta
mii de multumiri

(0) (0) Abuz
03/09/2013

Nu am facut nciodata,dar din descriere,cred ca e delicioasa!

(0) (0) Abuz
09/09/2013

Acum o incerc, sper sa mi iasa. eu pun si un kg morcov :)

(0) (0) Abuz

Sort:    Filter:

Video sugerat



Rețete inrudite


Rețete

Articole conexe

Zacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnăZacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnăPeștele, un aliment esențial pentru sănătatePeștele, un aliment esențial pentru sănătateUn fel principal plin de traditie si savoare - ciorba!Un fel principal plin de traditie si savoare - ciorba!

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic:
(c) Madeinwork | Mențiuni legale