Petitchef

Budinca de orez cu mere

Desert
6 porții
20 min
60 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 6
150 g orez cu bob rotund

800 ml lapte

700 g mere acrisoare

200 g zahar + 3 linguri

2 oua, separate

1 lamaie, coaja rasa si sucul de la

1 lingurita de zahar vanilat

50 g stafide negre, mari

1 bucata de macis (sau 1/2 lingurita de nucsoara, proaspat rasa)

1 lingurita de scortisoara

5 pastai de cardamom, usor zdrobite, cat sa se intredeschida

1/4 lingurita de sare

50 g unt

1 lingura de brandy

1-2 linguri de pesmet

Preparare

  • Merele se curata de coaja si cotoare. 2 mere se taie felii, restul se rad. Se incalzeste cuptorul la 180 °C. Se bat albusurile si galbenusurile separat.
  • Laptele se pune intr-o oala, impreuna cu putina sare si jumatate din zahar. Se amesteca pentru ca zaharul sa se dizolve. Cand mixtura da in clocot se micsoreaza flacara si se adauga orezul, stafidele, bucata de macis si pastaile de cardamom. Se fierbe mixtura incet 15 minute, acoperind oala cu un capac, pana ce orezul este fraged, iar laptele a fost absorbit.
  • Se arunca bucata de macis si pastaile de cardamom, se adauga zahar vanilat, se amesteca si se lasa orezul sa se raceasca putin, ca temperatura sa sa scada sub 64 °C, temperatura la care coaguleaza galbenusul de ou.
  • Se amesteca orezul racit cu galbenusurile batute, iar apoi cu albusurile batute spuma.

    Merele rase se calesc in unt, cu restul de zahar, scortisoara, stafide, coaja de lamaie si jumatate din sucul de lamaie. Se storc intr-o sita apasandu-le cu fundul unei linguri. Lichidul se colecteaza intr-un castron. Merele rase se pun deoparte.
  • Se adauga in tigaie feliutele de mar, impreuna cu 1 lingura de zahar si restul de suc de lamaie. Se calesc pana ce se caramelizeaza putin. Se adauga brandy, se flambeaza si se lasa flacara pana se stinge de la sine. Se scot feliutele si se pun pe o farfurie calda.
  • Se pune in tigaie lichidul scurs de la merele rase. Se adauga cele 2 linguri de zahar ramase si restul de suc de lamaie. Se da in clocot, amestecand ocazional. Se reduce flacara la minim si se fierbe 1-2 minute, pana ce se ingroasa putin si capata o textura de sirop. Se pastreaza caldut siropul caramel.
  • Se unge o tava cu unt si se presara cu pesmet. Se asaza in tava jumatate din compozitia de orez si se niveleaza cu grija. Peste stratul de orez se asaza merele rase si se intind in strat uniform.
    Peste ele se asaza restul de orez. Se niveleaza si se acopera cu feliutele de mar caramelizate. Se stropesc cu putin sirop.Se da tava la cuptor, timp de 25-30 de minute. Se scoate budinca si se lasa sa se raceasca (cel mai sigur este sa se si refrigereze circa 1 ora). Se demuleaza cu o spatula de silicon elastica, se rastoarna pe o farfurie mare, plana; imediat se rastoarna inca o data, pe un platou, ca sa ajunga cu partea cu merele in sus. Se portioneaza si se serveste stropita cu restul de sirop caramel.



Comentarii:

18/08/2013

Super reteta

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Budinca chia si kiwi
Budinca chia si kiwi
1 porții
6h10m
Foarte ușor
4.8 / 5
Rețetă Crumble cu mere (vegan si fara gluten)
Crumble cu mere (vegan si fara gluten)
6 porții
40 min
Foarte ușor
3.7 / 5
Rețetă Natillas, budinca spaniola
Natillas, budinca spaniola
4 porții
20 min
Foarte ușor
4 / 5
Rețetă Budinca de orez cu mere si stafide
Budinca de orez cu mere si stafide
2 porții
1 oră
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Budinca de orez
Budinca de orez
4 porții
40 min
Foarte ușor
4.7 / 5

Rețete

Articole conexe

Orez cu lapte - desertul copilarieiOrez cu lapte - desertul copilarieiDe ce sa consumam orez brun?De ce sa consumam orez brun?Beneficiile otetului de mereBeneficiile otetului de mere

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: