Petitchef

Plăcintă dobrogeană

Desert
8 porții
30 min
40 min
Ușor
Există vre-un român care să nu fi mâncat vreodată această plăcintă?
Sărată, mai puțin sărată, dar dulce niciodată!
Eram atât de speriată să fac această plăcintă, știind câtă muncă este la pregătitul foilor.
Dar dacă ai cumpărat foile de la magazin, e flore la ureche :)

Ingrediente

Numarul de porții: 8
1 pachet foi de plăcintă de 400 g,

6 ouă,

500 g smântână,

250 g telemea de vacă sau oaie,

250 g brânză de vaci,

aprox. 100 ml ulei.

Preparare

  • Foile din comerț sunt congelate, așa că trebuie să se lase peste noapte în frigider să se decongeleze lent.

    Plăcinta dobrogeană din câte știu eu, se face numai în tavă rotundă, așa că am vrut să mă conformez, numai că neavând o tavă mare cu un diametru de aprox. 40 cm am folosit 2 tăvi cu diametrul de 22.

    În pachetul cu foi am găsit 18 foi subțiri și eu măsurând și calculând aveam nevoie de aprox 9 rulouri, deci am folosit câte 2 foi la un rulou.

    Acum că am calculat și măsurat, m-am apucat de amestecat brânzeturile.
    Eu am folosit și brânză de vaci pentru că nu am vrut o plăcintă foarte sărată, deci se poate folosi și numai telemea.

    Într-un castron amestecăm bine telemeaua rasă șu brânza de vaci, jumătate din smântână (250 g) și 3 ouă.

    Pregătim cele 2 tăvi și le ungem cu ulei sau unt.

    Luăm câte 2 foi subțirele, le ungem cu ulei (eu am uns doar una din ele, doar unde am întins compoziția de brânză).

    Punem câte 3-4 linguri de brânză (sau împărțiți toată compoziția cu brânză în 9 părți egale) și o întindem bine cu o spatulă.

    Răsucim și facem un rulou pe care-l așezăm în tavă pe margine.
    Continuăm până la terminarea foilor și a brânzei.

    Rulourile se pun unul în continurea celuilalt, câte 4,5 rulouri la tavă.

    Ungem rulourile din tavă cu restul de ulei și turnăm peste ele o compoziție ce o preparăm din restul de smântână (250 g) și 3 ouă bătute bine.

    Se dă la cuptor la 180 grade C pentru 30 minute și 200 grade C pentru alte 10 minute, mărind temperatura se rumenește foarte frumos deasupra.

    Acum nu mai rămâne decât să aveți puțintică răbdare să se răcească.
    De când lumea se servește cu iaurt natur de preferat de oaie, voi decideți dacă va fi iaurt, lapte sau un pahar cu vin.

    Poftă bună!

Poze

Plăcintă Dobrogeană, poza 1Plăcintă Dobrogeană, poza 2Plăcintă Dobrogeană, poza 3

Întrebări:

Cum se fac foile de placinta ?apa,ulei si sare ?in ce proportie ?

Răspuns:

De cele mai multe ori se folosesc foile din comert. In casa nu avem cum le facem asa subtiri.




Comentarii (79):

Ginu, 10/08/2017

E placinta cu branza.Dobrogeana? Sa fim seriosi...

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
20/04/2015

De cate ori am facut a avut un succes deosebit!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
14/04/2015

Sunt gustoase si " delicate"

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
14/04/2015

Si eu fac f des cu foi congelate (Morarita sau Bella) si este ff buna dar folosesc numai o foaie la rulou. Pun in compozitia de branza razatura de lamaie si un plic de zahar vanilat.

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
14/04/2015

Am pus 200 grs. slănină tăiată în fâșii mici și este mult mai bine

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
14/04/2015

Fff.buna

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
10/08/2014

Este intr-adevar delicioasa, si semana leit cu 'banitza' bulgareasca!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
08/02/2014

Pur si simplu gustoasa !

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
02/02/2014

Felicitari, am incercat si eu si mi-a iesit f bine. Sugestie pt cei care au pb cu colesterolul: in loc de smantana se poate folosi iaurt

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
30/12/2013

Prea putini patiseri stiu sa prepare asa ceva.multi au consumat placinta dobrigeana cumparata din patiserii si tinuta la cald,sub lumina proiectoarelor cu halogen ore poate si zile
.vrei sa incerci una adevarata?
vezi patiseria la care este coada

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz

Sort:    Filtrează:

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Placinta dobrogeana
Placinta dobrogeana
6 porții
1h50m
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Placinta dobrogeana
Placinta dobrogeana
8 porții
55 min
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Placinta hamburger
Placinta hamburger
8 porții
50 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Placinta cu carne de bibilica
Placinta cu carne de bibilica
8 porții
4 ore
Ușor
3.7 / 5
Rețetă Placinta cu mere si scortisoara-Petitchef
Placinta cu mere si scortisoara-Petitchef
6 porții
1h10m
Foarte ușor
1 / 5

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: