Petitchef

Prajitura "dintii negrului"

Desert
8 porții
30 min
1 oră
Ușor
Prajitura "Dintii negrului" este o reteta pe care o am de la mama in caietul de prajituri, caiet pe care ... de cand cu netul ... recunosc ca nu prea l-am mai deschis.
Se numeste asa in mod sugestiv pentru aspectul: un strat alb intre doua straturi negre.
La mine blatul a iesit cam mulatru pt. ca am nimerit un tip de cacao cam deschisa la culoare.
Nimic sofisticat la aceasta combinatie, ba as numi-o una chiar "de criza".

Ingrediente

Numarul de porții: 8
Ingredientele afisate sunt pt. tava de aragaz clasic 27x30.

Eu am preparat pe jumatate si au rezultat 12 bucati (este suficient pentru prima testare). Tava pe care am folosit-o are 18x26 cm.


BLATUL:

125 g unt la temperatura camerei (moale)

250 g zahar (eu am folosit zahar brun la blat)

4 galbenusuri de ou

3 lingurite cacao

250 ml lapte

1 praf de copt

250 g faina

unt sau ulei pt. uns tava dar mai bine tapetati cu hartie de copt

BEZEAUA

4 albusuri

250 g zahar tos fin sau amestecat cu farin

1 praf sare

GLAZURA

125 g unt

200 g zahar

3-4 linguri lapte

3 linguri cacao

Preparare

  • Etapa 1 - Prajitura Dintii negrului
    BLATUL:

    Preincalziti cuptorul la 180 grd.
    Se freaca 125 g unt cu 250 g zahar, apoi se adauga 4 galbenusuri de ou.
    Adaugam 3 lingurite cacao.
    Se toarna treptat 250 ml lapte si se incorporeaza praful de copt. Se omogenizeaza.
    Se ingroasa cu 250 g faina pana compozitia capata consistenta aluatului de chec.
    Se unge cu unt sau ulei o tava de 27x30 si se tapeteaza cu faina. Eu am aplicat metoda mai moderna sa o acopar cu hartie de copt.
    Se coace la cca 180 grd timp de cca 20 de minute. Faceti testul cu scobitoarea. Mai lasati daca cuptorul vostru e mai lenes (la fiecare dintre noi cuptorul coace usor diferit).
  • Etapa 2 - Prajitura Dintii negrului
    BEZEAUA
    Bateti 4 albusuri spuma tare (fara zahar), initial la rece, intr-o craticioara (care se va aseaza intr-o alta mai mare la bain marie cand apa din cratita mare va fiebe). Dupa 2-3 minute de batut doar albusurile, adaugam treptat zaharul continuand sa mixam pana capata consistenta, pana mai creste si incepe sa se lege.

    Craticioara se transfera la bain marie, adica se pune sprijinita pe o alta cratita ceva mai mare care contine apa fierbinte si care fierbe pe aragaz la foc minim. Atentie, cratita de deasupra, cea cu bezeaua, trebuie sa aiba stabilitate, intre cele doua sa nu fie mare difernta de diametru (am aratat in fotografie). Aceasta craticioara cu amestecul de albusuri si zahar nu trebuie sa stea cu fundul in apa fierbinte ci la abur. Continuam sa mixam sau sa batem cu telul (caci se poate face si de mana) la abur pana cand spuma este tare si atunci cand rastorni usor recipientul, nu cade si isi pastreaza forma. Se ia de pe foc.

    Eu recomand sa se bata pe foc mai putin de 10 minute pentru ca va capata o textura de albus fiert, nu de bezea. Eu am batut-o pe abur 7 minute si a fost la limita. Urmariti constant textura.
    Se toarna bezeaua peste blatul abia scos din cuptor.
    Lasam sa se raceasca inainte de a-i pune glazura.
  • Etapa 3 - Prajitura Dintii negrului
    GLAZURA

    Se freaca 125 g unt cu 200 g zahar.
    Se adauga 3 linguri cacao si 3-4 linguri lapte si se pune la foc pana se face o crema vascoasa dar fluida ca sa poata fi intinsa.
    Si la aceasta este un punct critic in care se poate intari prea rau ca sa mai poata fi aplicata.
    Eu am oprit-o un pas cam devreme de frica sa nu se intareasca si a mai curs un pic.
    Se pune peste bezeaua care s-a racit.
  • Etapa 4 - Prajitura Dintii negrului
    Se lasa prajitura la racit (la temperatura camerei mai intai si apoi neaparat la frigider) ca sa o putem taia cu un cutit inmuiat in apa.

    Cand faceti cantitatea pe jumatate, glazura sa fie trei sferturi din cantitatea ingredientelor. Doar pe jumatate s-ar putea sa fie cam putina.
  • Sa va fie de folos! :)

Întrebări:

Buna! Sunt un pic nelamurita...cand pun zaharul pentru bezea...in reteta nu e specificat...il pun cand bat albusurile direct? Va multumesc!

Răspuns:

Am raspuns pe larg din e-mail, Viorica. Multumesc pentru intrebare. Am editat si completat. Didi




Comentarii (37):

26/02/2015

Aceasta reteta se mai numeste si dinti de negru si eu o am de vreo 30 de ani de la o matusa din Timisoara. Este preferata tuturor celor care au gustat=o si are cateva secrete pentru a fi reusita

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
23/02/2015

O stiu de multi ani.eu in loc de cacao folosescpudra de roscove

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
23/02/2015

Super!!!!!!!!!!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
22/02/2015

De peste 30 de ani prepar aceasta prajitura , este o " preferata " a familiei mele si este exceptionala. In ultimii ani , pentru glazura , am folosit ciocolata de inalta calitate topita cu frisca lichida. Bravo !! pentru reteta de la mama.

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
cornelia_c2014, 22/02/2015

Multumesc!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
28/12/2013

E super

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
07/10/2013

E buna prajitura, am facut-o si eu

am gătit această rețetă (1) (0) Abuz
06/10/2013

Comentariul tău:bunnnna

am gătit această rețetă (1) (0) Abuz
nicoleta, 06/10/2013

Comentariul tău:prajitura eu o stiu sub numele de:negru in camasa alba

am gătit această rețetă (1) (0) Abuz
_Didi
Răspuns _Didi:

Nicoleta, :) haioasa si varianta asta. Mai e o varianta "dintii negresei" dar negresa e mai bogata ca are si nuci in blat ;). Multumesc pt. vot asa cum o fi el mai schiop :D

06/10/2013

ComCOOOLLLLLLLLLLLLLLL

am gătit această rețetă (1) (0) Abuz
_Didi
Răspuns _Didi:

E he-heeee !!!... ce comentariu haios :)))))))))


Sort:    Filtrează:

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate = 

Rețete inrudite

Rețetă Prajitura cu cocos, coniac si ciocolata
Prajitura cu cocos, coniac si ciocolata
4 porții
1h15m
Foarte ușor
4 / 5
Rețetă Prajitura rapida cu cacao
Prajitura rapida cu cacao
4 porții
50 min
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Prajitura inteligenta cu vanilie si lamaie
Prajitura inteligenta cu vanilie si lamaie
8 porții
1h20m
Ușor
4.8 / 5
Rețetă Prajitura rasturnata cu ananas
Prajitura rasturnata cu ananas
10 porții
1h5m
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Prajitura cu iaurt la microunde
Prajitura cu iaurt la microunde
6 porții
20 min
Foarte ușor

Rețete

Articole conexe

Turta dulce, prajitura Craciunului!Turta dulce, prajitura Craciunului!Panettone - o prajitura traditionala de Craciun, inventata dintr-o gresealaPanettone - o prajitura traditionala de Craciun, inventata dintr-o gresealaNegresa – cea mai iubita prajitura de casaNegresa – cea mai iubita prajitura de casa„Buturuga” prajitura traditionala de Craciun in Franta„Buturuga” prajitura traditionala de Craciun in Franta

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.