Fasole cu ciolan afumat

(4.48/5 - 519 voturi)
59 comentarii

Ingrediente

- 400 gr fasole uscata alba
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1/2 capatana telina
- 1 radacina patrunjel
- 1 ardei gras
- 2 lingurite boia de ardei dulce
- 1 lingurita cimbru pisat
- 1 ciolan afumat cca 1,5 kg
- 5 l apa

Preparare

Se pune fasolea in apa rece cu o seara inainte de a se gati, se opareste de 2-3 ori si se scurge apa, dupa care se pune la fiert impreuna cu ciolanul afumat in apa rece, se ia spuma de cate ori este nevoie. Se incearca fasolea, se capteaza cateva boabe in lingura si se sufla usor spre ea, daca se cojeste, adaugam zarzavaturile intregi si lasam sa fiarba pana cand carnea de pe ciolan se decojeste iar fasolea incepe sa se farame. Scoatem osul de la ciolanul afumat si zarzavaturile fierte. Adaugam boiaua de ardei si cimbrul si dregem cu sare si piper. Pisam legunele fierte si le turnam inapoi in oala amestecand ptr. a nu se forma cocoloase. Se serveste cu salata de ceapa rosie sau muraturi.

Detalii suplimentare gasiti pe:
www.gatindcumira.blogspot.com

Rețete inrudite


Întrebări:








Punctează această reţetă:

Comentarii (59):

constanta_s2014
constanta_s2014, 23/11/2017

Nu prea am inteles ce este, ciorba de fasole sau fasole scazuta? Si intr-un caz si in celalalt nu inteleg ce cauta telina si radacina de patrunjel aici! E ciorba sau mancare de fasole iar fasolea are gustul ei inconfundabil, nu e ciorba de vacuta sau supa de pui ca sa-i pui toate legumele alea! Daca la toate ciorbele punem aceleasi legume nu o sa mai facem diferenta intre gusturi, toate vor fi la fel! Cat despre ciolan, daca e din ala vopsit si injectat cum sunt peste tot in toate magazinele eu m-as lipsi de el si as cauta la producatorii traditionali o afumatura adevarata. Oricum, eu si ciorba si mancarea(iahnia), cu afumatura sau fara, le fac altfel si cum le fac eu stii ca mananci fasole si nu altceva, si imi pare rau ca nu am timp si rabdare sa-mi postez retetele cu explicatii, argumente si imagini.

(0) (0) Abuz
03/11/2016

Plecat printre straini dar cu dorul gustului de acasa, am invatat sa gatesc de pe acest site. Mancare de fasole nu mai facusem pana cum si chiar eram curios sa vad cum imi iese. Am avut de ales din 4 retete si am mers pe varianta ''Gatind cu Mira'' nu datorita prezentarii retetei (oarecum la fel cu celelalte 3 gasite) cii datorita feedbackului si comentariilor :))

Prin urmare ma simt dator sa ofer o evaluare si sa las cateva randuri scrise in semn de multumire.
Am urmat intocmai reteta (mai putin partea cu ciolanul unde am fiert aproape 2 ore si nu mai cadea carnea de pe os prin urmare am decis sa o fac sa cada fortat :D ).
Am gatit pentru 6 persoane (5 romani si un englez) si toti au lins castroanele :))

Multumesc frumos pentru indrumare,
Sorin

am gătit această rețetă
(1) (1) Abuz
10/05/2013

Nu am înțeles de ce trebuie să o fierbi de n ori și să arunci apa ??? (mama făcea la fel) Eu nu mai fac așa. Dacă îmi explici rostul acestei manevre......Ce gust mai rămâne ? În legătură cu cei care vor cu ceapa călită e treaba lor.....dacă n-au probleme cu stomacul(cică ar fi mai gustoasă așa ?!) Cel (cea) cu rântașul bate puțin câmpii :))) Dacă era o fasole BĂTUTĂ mai ziceam dar așa.........(am subliniat bătută că tot aud : „icre de fasole” , „piure de fasole” -asta mai merge-i „cremă de fasole” etc) În rest e ff bună GABRIEL

(1) (0) Abuz
Cristian, 04/06/2017

1,5 kg ciolan cu os? dar ciolan afumat dezosat? 5l de apa?? Ciolanul afumat dezosat nu se fierbe! de ce nu fierbi fasolea schimband apa de 2-3 ori? dafin, piper boabe? Suc de rosii in final, este esential, unde este, CIAO tomate de ex. Poti sa fierbi putin niste rosii, le decojesti si maruntesti. De ce boia dulce si nu boia iute? Fasolea e dulce! Ce cauta telina si radacina patrunjel aici?? Nu e ciorba! Dezastru!

am gătit această rețetă
(1) (4) Abuz
23/11/2017

Total de acord cu ce comenteaza Cristian. Noi facem relativ des aceasta minunatie, mai ales pentru copiii nostri. De ce 5l apa? De ce nu ciolan afumat dezosat? Apa se schimba cand fierbi fasolea, lol! Ma gandeam la 2-3 frunze dafin si boabe piper. Telina si radacina patrunjel? Ce, este ciorba?? Oops, fara sa vreau, am avut aproape aceleasi comentarii cu tizul...Cimbru OK. Oricum, sa apreciem efortul!

am gătit această rețetă
(0) (0) Abuz
anton_i2017, 05/06/2017

Este foarte buna ,dar eu nu folosesc ciolanu si prajeala ,am probleme cu stomacul si o fac ca icrele si este foarte buna

(0) (0) Abuz
12/11/2015

Nu prea le am cu ciolanul, stiam ca doar parlamentarii si, in general, politicienii umbla dupa ciolan.

(0) (2) Abuz
10/11/2015

"se capteaza" zici tu. Eu as fi spus "se intercepteaza", daca vrem sa folosim termeni fotbalistici!

(0) (0) Abuz
29/07/2013

Eu
Eu am mai adaugat si 1/2 lingurita de busuioc si cateva boabe de mustar..E buna, ce sa zic !

am gătit această rețetă
(0) (0) Abuz
23/01/2013

In ardeal se face rantas astfel nu mai trebuiesc pisate legumele,iar ciolanul este fara os !!!

(1) (1) Abuz

Sort:    Filter:

Video sugerat

Salata de fasole boabe-Petitchef





Rețete

Articole conexe

Zacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnăZacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnăFasolea cu carnati – o delicatesa sau o mancare rustica?Fasolea cu carnati – o delicatesa sau o mancare rustica?Mâncăruri delicioase pentru postul CrăciunuluiMâncăruri delicioase pentru postul Crăciunului

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic:

(c) Madeinwork | Mențiuni legale