Ce sa faci cu orez? Un risotto, o salata, o budinca de orez pentru desert si ... cam atat ?! Ei bine, astazi va oferim o noua reteta pentru familie, usor de facut: un gratin de orez cu rosii! Garnisit cu legume si cu cascaval ras deasupra, va fi pe placul tuturor!
Baza cu rosii : Incalziti putin ulei intr-o tigaie si caliti toate legumele taiate in bucati mici: morcovii + ceapa + dovlecelul + vinata + ardeiul rosu.
Condimentati cu sare si piper si adaugati scortisoara. Cand legumele sunt gatite, adaugati sosul de tomate si zaharul si fierbeti aproximativ 10 minute. Turnati acest preparat in vasul de gratinare.
Orezul: Se incalzeste putin ulei de masline intr-o cratita, apoi se rumenesc cateii de usturoi intregi (usor zdrobiti). Cand usturoiul incepe sa se rumeneasca, adaugati orezul. Amestecati si adaugati apa cat sa acopere orezul. Se adauga sare si se gateste 10 minute.
Gustati orezul. Reglati cantitatea de apa daca este necesar si gatiti inca 5 minute.
Montarea : Scoateti usturoiul si turnati orezul peste baza cu rosii. Neteziti partea superioara. Adaugati cateva bucati mici de unt deasupra si puneti cascaval ras (noi am folosit emmentaler) Se pune la cuptor timp de 15 minute la 200° C pana cand cascavalul s-a topit si devine auriu. Gata!
Nu ezitati sa adaptati reteta in functie de gusturile dvs.! Adaugati de exemplu alte legume, carne tocata, condimente, un alt tip de cascaval! Orezul: se verifica de impuritati si se spala in 4-5 ape. Se scurge bine.