Petitchef

Miel / ied marinat in vin si mirodenii pentru pasti

Felul principal
12 porții
1 oră
3 ore
Dificil
Asa fezandam (marinam) noi carnea de miel si de ied pentru duminica de Pasti. Procedam astfel de 4 ani, deci avem curajul de a impartasi reteta, stiind ce bunatate va iesi. Nu trebuie sa urmati cu strictete cantitatile, sunt cat de cat variabile.

Ingrediente

Numarul de porții: 12

Carne:

Jumatate de miel (3.2 kg)

Jumatate de ied (2.5 kg)


Ingrediente lichide:

Ulei de floarea soarelui (aprox. 200 ml)

Vin alb (0.5 l)

Vin rosu (0.5 l)


Ingrediente “uscate”:

Rozmarin proaspat sau uscat (2 legaturi)

Cimbru uscat (2 lingurite)

Ceapa verde (3 legaturi)

Usturoi verde (2 legaturi)

Foi de dafin (5,6 foi)

Piper boabe (2 linguri)

Piper macinat (3 lingurite)

Sare (dupa gust, nu mai putin de 3 linguri)

Preparare

  • Etapa 1 - Miel / ied marinat in vin si mirodenii pentru Pasti
    Pregatim ingredientele uscate:
    Spalam si tocam ceapa verde si usturoiul verde, continuam cu rozmarinul si adaugam toate celelalte arome, intr-un castron. Le amestecam.
  • Etapa 2 - Miel / ied marinat in vin si mirodenii pentru Pasti
    Trecem acum la pregatirea carnii
    Separam pulpele de restul carnii, in cazul in care avem jumatate de miel sau ied si taiem cu un cutit ascutit pielitele mai groase, insa nu indepartam si grasimea, intrucat aceasta, da o savoare excelenta preparatului nostru. Spalam bine pulpele si apoi facem crestaturi folosind varful cutitul, pentru a le umple cu arome si pentru a permite vinului pe care il vom adauga ulterior, sa patrunda bine in carne.
  • Etapa 3 - Miel / ied marinat in vin si mirodenii pentru Pasti
    Aromam carnea
    Asezam pulpele intr-un recipient suficient de inalt si incepem sa umplem golurile din crestaturi, mai intai cu cate o boaba de piper in fiecare crestatura, iar apoi cu mixul de ingrediente uscate. Dureaza cam 10 – 15 minute aceasta metoda de aromare a carnii, insa carnea va capata o aroma puternica dupa cateva zile, veti vedea in final, merita.
  • Etapa 4 - Miel / ied marinat in vin si mirodenii pentru Pasti
    Adaugam lichidele
    Adaugam in vas uleiul de floarea soarelui, apoi vinul alb si cel rosu. Daca aveti posibilitatea, folositi un vin de tara. Cu cat vinul cumparat va fi mai ieftin, cu atat gustul preparatului final, nu va fi cel asteptat. In concluzie, nu va zgarciti la vin
  • Etapa 5 - Miel / ied marinat in vin si mirodenii pentru Pasti
    Amestecam si acoperim recipientul cu folie si il introducem in frigider. Dupa doua zile, intoarcem carnea, astfel incat sa se patrunda uniform pe toate partile.

    Noi tinem la fezandat in acest fel, minim 3 zile, dar nu mai mult de 6.
  • In duminica Pastelui, il tinem la cuptor aproximativ 3 ore, impreuna cu jumatate din zeama in care a stat la fezandat. Scoatem o parte din foile de dafin cand introducem tava in cuptor. In primele 2 ore tava este acoperita cu folie de aluminiu pentru a se innabusi carnea. Apoi, scoatem folia si intoarcem carnea pentru a se rumeni. Tot atunci gustam zeama si o echilibram, dupa gust, cu sare si piper. Temperatura nu trebuie sa fie foarte mare, este in regula la 150 – 160 grade. Zeama va scadea, iar carnea va fi foarte frageda si aromata si … se va topi in gura.

Întrebări:



Video sugerat

YouTube



Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Pulpa de miel inabusita
Pulpa de miel inabusita
2 porții
2h10m
Ușor
3.5 / 5
Rețetă Tajine cu miel si prune uscate
Tajine cu miel si prune uscate
4 porții
2h30m
Ușor
4.7 / 5
Rețetă Pulpa de miel in sare cu rozmarin
Pulpa de miel in sare cu rozmarin
4 porții
2h30m
Ușor
4 / 5
Rețetă Miel pe gratar, marinat in lamaie, miere si menta
Miel pe gratar, marinat in lamaie, miere si menta
4 porții
35 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Miel marinat ... la cuptor
Miel marinat ... la cuptor
6 porții
45 min
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Miel umplut
Miel umplut
6 porții
1h45m
Foarte ușor
4.7 / 5

Rețete

Articole conexe

„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!Bunătăți cu dovleac pentru sărbătoarea de HalloweenBunătăți cu dovleac pentru sărbătoarea de HalloweenMâncăruri delicioase pentru postul CrăciunuluiMâncăruri delicioase pentru postul CrăciunuluiPeștele, un aliment esențial pentru sănătatePeștele, un aliment esențial pentru sănătate

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: