Petitchef

Tocana de urzici si leurda

Felul principal
4 porții
15 min
20 min
Foarte ușor

Ingrediente

4

Preparare

  • Urzicile le-am spalat bine, in cateva ape. Asta pentru ca sa nu crontaie vreun fir de nisip intre dinti, in timp ce le savurati aroma si gustul. Dupa ce se scurg se curata de tulpinile lemnoase si de frunzulitele uscate. Cele pe care le aveam eu erau fragede, asa ca am scapat de curatit.
  • Leurda, clar lucru, am spalat-o si pe ea. Sa stiti ca e cel mai reusit inlocitor al usturoiului, are o aroma foarte similara. O gasiti proaspata la jmatatea lui martie, prin paduri intunecate, dealuri nalte.
  • Cititorul poate intreba ce cauta oul acesta ratacit printre blidele trebuincioase, neavand vreo atributie la reteta. Va spun: initial, vroiam sa incheg urzicile cu un ou, dar cand au fost gata, le-a gustat si mi-am zis ca oul o sa strice treaba, mai ales ca nici tanti Lida nu le facea cu ou.
  • Asa ca oul nostru este aici martor ocular si undeva in raiul oulelor va povesti la viitorii pui ce-i aceasta urzica si cat de sanatoasa este pentru ciupit.
  • Leurda proaspat spalata a lasa-to se se zvante de apa, intr-o parte, in liniste si tihna. Iar urzica am pus-o intr-o cratita larga, a fiert un ceainic de apa si l-a turnat peste, ca sa piara oaspetii nedoriti de pe tulpinile acesteia, si s-o inmoaie putin.
  • A lasat urzica in uncrop cam 2 minute, dupa care a scurs-o. Dupa cum se vede si-a micsorat volumul cam de 3-4 ori. Aici, a pus tigaia pe foc, a infierbantat pe fundul ei cateva linguri de ulei de masline si am pus deasupra ceapa tocata marunt.
  • Dupa, a adugat urzicile, cand ceama s-a inmuiat. Am amestecat bine si le-a lasat sa se faca in voie, la foc moderat, e ocupandu-ma de leurda.
  • A plimbat lama focoasa a cutitului meu preferat, prin imbietoarea si gingasa leurda, tocand-o si transformand-o in cel mai important ingredient pentru urizca ce se plictisea in tigaie.
  • Dupa 15 minute se adauga borsul acru. E bors acru n-a avut asa ca am diluat 10g de zama de lamaie cu 75g de apa fiarta. Si sare, si piper, cum fara ele. Peste inca vreo 15 minute, se gusta urzicile, si daca limba va spune ca e aproape gata, trebuie de adaugat leurda. Zis si facut.
  • Va mai amintiti de oul acela? Pai iata ca n-a ramas nici el suparat. El a fost onorat asigurandu-i-se prezenta langa urzici, la locul cel mai de vaza.

Rețete inrudite

YouTube

Sandwich cu creveti



Poze

Tocana de urzici si leurda
Tocana de urzici si leurda - poza 2

Întrebări:




Comentarii:

10/03/2017

Din pădurea Ciorogârla luam și urzicile și leurda .....și ciupercile când apăreau !! Numai cine n-a gustat nu știe ce a ratat !!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
27/03/2014

Foarte buna

(0) (0) Abuz
29/03/2013

Foarte buna povestea, mai ales pentru cineva care pana la o varsta considerabila a gatit doar omleta

(0) (0) Abuz
20/03/2013

Bai nene de unde ai scos toate vb alea? m-ai distrat la culme....

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Guacamole
Guacamole
4 porții
10 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Supa de conopida si fistic
Supa de conopida si fistic
4 porții
30 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Curry cu creveti si lapte de cocos
Curry cu creveti si lapte de cocos
2 porții
20 min
Foarte ușor
4.9 / 5
Rețetă Tacos vegetarian
Tacos vegetarian
4 porții
50 min
Foarte ușor
4.7 / 5

Rețete

Articole conexe

Ceapa vrajitoarelor – leurda Ceapa vrajitoarelor – leurda

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează