Petitchef

Vita stir-fry cu orez basmati

Felul principal
4 porții
30 min
20 min
Ușor
Habar nu am cum sa numesc rețeta asta, altfel decât vita stir-fry.
In primul rand este făcuta din mai multe rețete încercate de mine. Prima data când am mâncat vita la un restaurant chinezesc a fost într-un mare fel, în principiu ca aceasta rețeta. De 2 ani încoace tot încerc sa o reproduc, și uite ca am reușit. A durat mult pana am făcut cunostinta cu sosul de soia, sosul de stridii, de peste, mixul chinezesc de 5 condimente, s.a.m.d.

Ingrediente

Numarul de porții: 4
300g vita (300-400g ; cat mai slaba)

1 cana orez basmati

1 ardei (1-2 ; eu prefer rosu capia, pentru ca este un pic mai dulce)

1 morcov (mediu)

1 mana de păstăi de mazăre verzi (dacă nu găsiți,i puteți pune fasole verde, merge la fel de bine)

1 ceapa (medie)

Coriandru verde (sau pătrunjel)

2 fire de ceapa verde (2-3)

2 cm de ghimbir

3 caței usturoi (3-4)

75ml sos de soia (recomand sa cumpărați unul de calitate, altfel gustul va fi oribil)

1 lingura sos stridii

2 linguri sos peste

O lingura zahar brun

1/2 lingurița de fulgi de ardei iute uscat

1 lingurița ulei susan

2 linguri ulei vegetal (2-3)

Preparare

  • Prima data se toaca vita fâșii/feliuțe subțiri de circa 2-3mm și maxim 3-4cm lungime.
  • Ardeiul se taie în pătrate mari, ceapa se taie pe jumătate, după care fiecare jumătate în alte 4 bucăți, morcovul se da pe jumătate pe lungime, și cele doua lungimi rezultate în rondele de 2-3 mm grosime.
  • Într-un castron se amesteca sosul de soia, sosul de stridii, sosul de peste, zaharul și uleiul vegetal. După aceea, se adaugă vita și se lasă la macerat cel puțin 30 de minute.
  • Într-o tigaie mare (tip wok), se adaugă uleiul; când se încinge bine se adaugă ghimbirul ras și usturoiul zdrobit.
    In acest moment puneți cana de orez într-o oala cu încă 2 căni de apa, un praf de sare, și o lingurița de ulei de masculine, la foc mediu. Când începe sa clocotească, dați la foc mic timp de 8-10 minute sau pana se pătrunde.
  • Se călesc la foc tare 1-2 minute pana firișoarele din ghimbir se dezintegrează ( nu se mai fac ghemotoc când amestecați), după care se adaugă vita cu sosul în care s-a macerat. Căliți vita pana când își schimba culoarea, cam 5-6 minute, după care adaugați legumele și lingurița de ardei iute uscat. Totul se va mai căli încă 4-5 minute.
  • Orezul se așează într-o farfurie întinsă , deasupra se adaugă vita și legumele călite. La final sa adaugă ceapa verde și coriandrul proaspăt tocate.





Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Vita stir- fry cu ananas
Vita stir- fry cu ananas
4 porții
1 oră
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Vita cu sos thai red si orez arlechino
Vita cu sos thai red si orez arlechino
4 porții
1h25m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Vita cu chili si orez prajit (chili beef fried rice)
Vita cu chili si orez prajit (chili beef fried rice)
4 porții
50 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Orez cantonez
Orez cantonez
2 porții
30 min
Foarte ușor
4.8 / 5
Rețetă Vita stroganoff - simplu si rapid
Vita stroganoff - simplu si rapid
4 porții
40 min
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Salata de orez (usor si simplu)
Salata de orez (usor si simplu)
7 porții
33 min
Foarte ușor
4.5 / 5

Rețete

Articole conexe

Orez cu lapte - desertul copilarieiOrez cu lapte - desertul copilarieiDe ce sa consumam orez brun?De ce sa consumam orez brun?Cum sa pregatiti o masa prin stir fyrCum sa pregatiti o masa prin stir fyr

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: