Petitchef

Coliva

Altele
8 porții
5 ore
6 ore
Ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 8
1 kg arpacas

4 l apa

0,500 zahar

0, 500 nuca

3 fiole rom

5 linguri coaja de lamaie(3 lamai)

sare

6-10 linguri biscuiti macinati

2 linguri cacao

100 g bombonele multicolore

Preparare

  • Arpacasul se spala in 9 ape reci.Se cam respecta numarul apelor...
    Arpacasul si cu apa se pun la fiert intr-o oala mai mare si se fierbe cel putin o ora,poate si mai mult. Trebuie sa amestecam din cand in cand, ca sa nu se prinda.
    Cand a fiert bobul e inflorit bine si oprim focul,adaugam sarea si amestecam bine apoi adaugam zaharul si il lasam strat deasupra fierturii pana se raceste,astfel nu mai face acea coaja deasupra.Vasul va sta acoperit cu un prosop umed pana se va raci
    Dupa ce s-a racit adaugam vanilia, coaja rasa de lamaie si nucile taiate fin cu cutitul, pisate sau rasnite dupa preferinta.
    Sunt mai bune taiate cu cutitul dau date prin masina de tocat carne.
    Se amesteca toate ingredientele... pana se omogenizeaza.
    Compozitia se aseaza pe un platou curat, si o modelam uniform in patrat,oval.....cum dorim.
    Deasupra se presara biscuitii macinati, pe care ii tasam putin cu un carton ca sa fie mai neted stratul, apoi se cerne un stat uniform de zahar pudra, gros de cel putin 1 mm , pe care il presam, ca si pe biscuiti.
    Pentru ornare se foloseste un sablon facut din carton, care sa reprezinte o cruce, peste care se cerne putina cacao.
    Pentru lateralele colivei se poate orna cu un pahar pentru tuica inmuiat in cacao, si presat pe marginea colivei rezultand niste cercuri care se intrepatrund si ofera astfel un decor special.
    De asemenea, la ornare se pot folosi diverse bomboane...mai nou am vazut ca a ajuns si nuca de cocos razuita pe coliva....fiecare dupa cum are si vrea.
    Coliva este bine s-o pregatim in ajunul zilei cand vrem s-o folosim.
    Asa va arata mult mai bine.
    Coliva este o mancare simbolica legata de cultul mortilor,de aceea ca aspect trebuie sa pastreze o anume sobrietate.
    Cu putina fantezie se pot obtine efecte deosebite.
    Poti sa asezi pe platou in jurul colivei bomboane rotunde una langa alta obtinand astfel un colier.
    Pe suprafata colivei poti desena cu aceleasi bomboane crucea si cateva flori,cercuri,raze de soare.
    Daca esti talentata poti confectiona din carton sabloane cu ingerasi peste care sa presari nuca de cocos.
    Ideile iti vor veni pe loc,timp si dispozitie sa ai.
    Coliva este un semn vazut al credintei noastre in inviere.
    Graul simbolizeaza pe cei credinciosi, zaharul sau mierea reprezinta virtutile celor sfinti, iar nuca, victoria vietii asupra mortii.
    Coliva se face la inmormantarea unei persoane, si la pomenile sau parastasele, la sase zile, la sase saptamani, la sase luni si la un an de la deces .
    Dupa un an pomana se face anual .


Comentarii (89):

26/11/2015

Reteta excelenta, iese ca un tort!

(0) (0) Abuz
28/05/2015

Buna

am gătit această rețetă
(0) (0) Abuz
15/05/2015

Super

(0) (0) Abuz
11/03/2015

Foarte originala!

(0) (0) Abuz
24/02/2015

AM RESPECTAT RETETA , A IESIT COLVA CA TORTUL !

am gătit această rețetă
(0) (0) Abuz
15/01/2015

Super!!!!

am gătit această rețetă
(0) (0) Abuz
07/01/2015

Zaharul se fierbe cu arpacasul

(0) (0) Abuz
31/10/2014

Da chiar ce e cu vanilia ca nu scrie nici unde ce cantitate
offf.reteta incompleta

(0) (0) Abuz
20/05/2014

Nu inteleg un lucru....se spune la ingredient fiole de rom si la preparere se spune vanilie.......pana la urma ce este correct si ce nu.

(0) (0) Abuz
27/04/2014

Excelenta reteta! Bravoooo!

(0) (0) Abuz

Sort:    Filtrează:

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite


Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: